Начало Новини Актуално Жозе-Мануел Барозу: България е добър пример за ЕС

Жозе-Мануел Барозу: България е добър пример за ЕС

Актуално
Барозу

Премиерът Бойко Борисов проведе двустранни срещи с европейски лидери по темите, включени в дневния ред на заседанието на Европейския съвет. Преди днешната сесия той разговаря с председателя на ЕК Жозе-Мануел Барозу, с президента на Румъния Траян Бъсеску и с министър-председателите на Великобритания и Гърция, съобщиха от Правителствената пресслужба.

По време на разговора си с председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу премиерът го запозна с политиката на България, относно мерките за финансова стабилност, консолидиране на бюджетните разходи, изпълнението на маастрихтските критерии, водената от правителството политика в областта на вътрешни работи. Барозу оцени положително усилията на правителството и заяви, че страната ни е добър пример за ЕС. Той определи България като една от държавите с най-добри показатели в Европа. Жозе-Мануел Барозу прие поканата на Бойко Борисов и изрази желание да посети България.

С британския премиер Дейвид Камерън двамата обсъдиха икономическата политика за осигуряване на растеж на европейската икономика. По време на разговора беше констатирано съответствие в политиките, които правителствата на България и Великобритания провеждат по отношение на бизнеса и иновациите. Дейвид Камерън изрази готовност да посети България до края на годината за по-подробно обсъждане на двустранните отношения и икономическата политика на правителствата.

По време на срещата си с премиера на Гърция Георгиос Папандреу българският правителствен ръководител изрази подкрепа относно плана на правителството и приетите оздравителни и ограничителни мерки като единствен изход от тежката криза, сполетяла нашата южна съседка. Бойко Борисов и неговия гръцки колега разговаряха и по темата, свързана с предстоящото отваряне на ГКПП „Маказа”. Предстои да се уточни датата на откриването.

Министър-председателят проведе разговор и с румънския президент Траян Бъсеску. Той пое ангажимент пред Бойко Борисов да провери случая със задържания от румънските власти български рибарски кораб. Двамата обмениха мнение и относно графика за присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство.

Още новини