Начало Новини Актуално Животът на 120 миньори стана заложник на авария с електрическото захранване

Животът на 120 миньори стана заложник на авария с електрическото захранване

Актуално

Вчера около 20.35 ч. в мина Черно море, край Бургас е спряно внезапно цялото електроподаване. Причината е авария по електропровод 110 киловолта /Емона- Бургас/, собственост на НЕК. Изключена от разпределителя EVN е била подстранцията на мина „Черно море”. Без никакво предупреждение, 120 миньори от дежурната смяна остават затворени в галерии на около 320 м под земята, съобщи Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг.

Спирането на тока е прекъснало работата на  вентилационните съоръжания. Освен липсата на кислород хората са били поставени и в екстремално рискови условия  - без водоотлив и без подем. На практика работниците са били без необходимия въздух и в невъзможност да излязат на повърхността. В същото време шахтите започват да се пълнят с вода. Според специалистите, само няколко часа без електричество са били достатъчни, за да бъдат залети отводняващите помпи, което означава тотално наводняване на рудника и практически неговото ликвидиране. Служителите от енергиен отдел на най-старата мина по Черноморието, в продължение на около час провеждат десетки разговори с представителите на EVN, в които буквално се молят на електроразпределителя да пусне минимално напрежение, за да се осигури безопасността на хората под земята. Въпреки, че се подава електроенергие към хотелите по морето, мината остава без енергия, а миньорите под земята, като заложници на едно субективно решение.

Цял час по-късно, около 21.40 часа електрозахранването е пуснато частично от EVN на подстанцията на Мина Черно море. Едва тогава започват действия по спасяването на хората в подземните шахти. Времето което са прекарали работниците на тъмно и без функциониращи съоръжения е било буквално в нечовешки условия. Този един час е бил пределът на възможностите за живот в рудника. Ако повече от един час не функционира вентилационната система, това означава обгазяване на въздуха в галериите и насищането му с въглероден окис. Въздухът става негоден за дишане. Наличните противогази могат единствено да осигурят минимален престой в загазена среда, колкото да бъдат изведени хората по най-бързия начин на повърхността. Обгазяването води до самозапалване на въглищните пластове и подземни пожари. Благодарение на своевременните действия  и професионализма на надземния екип на мината се е разминало без инциденти и човешки жертви. Миньорите са запазили самообладание и са в добро състояние. Те са били освободени от работа, за да си починат от силния стрес.

Около 22.30 ч. диспечерите на EVN са съобщили, че не могат да подадат нормална мощност на захранване за производствен процес. Това е предизвикало спешно вземане на решение от ръководството за прекъсване на производствения процес и невъвеждане на следващата смяна поради големия риск за живота.

„Продължителният престой на работниците без въздух, без водоотлив и без подем е абсолютно забранен, според Правилата за безопасност на труда”, заяви гинж. Иван Костадинов, ръководител на „Енергиен отдел” в предприятието. Това противоречи на всички инструкции за работа и на нормалните човешки възможности.

От мината си задават въпроса как е възможно EVN да остави дружеството, което е консуматор „Първа категория”, със специално изградена подстанция, без ток, а в същото време хотелите в Слънчев бряг да бъдат приоритетно захранени с напрежение!? По какви критерии изхожда енергоразпределителя в подобни ситуации, криещи опасност за живота на стотици хора.  Подобно разпределение на енергията по време на авария обрича на произвола на съдбата миньорите под земята? Този път по случайност не е имало жертви. Не искаме да си представяме дори при следващ подобен инцидент, как рудниците могат да се превърнат в масова гробница на стотици невиини български миньори!
Нужното напрежение е подадено за мина „Черно море” в пълена мощност едва тази сутрин в 7 часа. Материалните щети за мината от спирането на напрежението са около 50 000 лева. Около 600 тона не са произведени и продукцията предназначена за ТЕЦ Сливен днес не заминава на топлопроизводителя.

„Като по чудо няма жертви!”, споделя зам. изпълнителният директор на мина „Черно море” – инж. Ангел Ангелов. „Поведението на EVN не ни изненадва. Това е повече от безотговорност, не искам да изричам по-тежки думи. Те са поставили на недопустим риск работниците под земята. Това е страшно и ние се чувстваме заложници. Призоваваме българската държава да си влезе в правомощията и да изработи и изисква от тези разпределители правила и спазването на задължения, за да не се допуска дори възможност по подобни случаи в бъдеще. Отделно е нужно да се направи обследване кой и как е взел решение да остави 120 души да се задушават бавно под земята по време на работа. Ние ще искаме заплащане на щети и неустойки от EVN.”, категорични са от мина „Черно море”.

Още новини