Начало Новини Актуално Животът е поскъпнал с 5,6% за една година

Животът е поскъпнал с 5,6% за една година

Актуално
инфлация

За първи път от 2 години насам размерът на инфлацията превишава лихвите по депозитите. Това означава, че губим от всеки спестен лев в банка. 5,6% е годишната инфлация през март, съобщи вчера Националният статистически институт. Средната лихва на масовите стандартни 6-месечни депозити пък е около 4,5 на сто. Така излиза, че инфлацията ни изяжда по над лев от всеки 100, сложени на влог в банка.

Поскъпването на живота у нас е рекордно от февруари 2009 г., показа проверка на вестник 24 часа. Тогава годишната инфлация е била 6 на сто. Винаги след това показателят е бил под сегашните нива. Сегашното поскъпване пък е най-високото от началото на мандата на ГЕРБ.
Рекордно поскъпване на живота от февруари 2009 г. насам изчисли вчера Националният статистически институт.
Инфлацията на годишна база удари 5,6% през март. Преди малко повече от 2 г. по времето на тройната коалиция тя е била 6 на сто. Поскъпването сега пък е най-високото от началото на мандата на ГЕРБ.

Храните и горивата дърпат цените нагоре, показват данните на статистиката. Месечната инфлация през март е 0,6%. Най-много са скочили зелето и картофите - съответно с 46,5% и с 9,6 на сто. Както "24 часа" вече писа, заради изкупената от румънци българска реколта от картофи цената им беше увеличена драстично и се наложи внос от Германия, Франция и Австрия.
Брашното и хлябът също продължават да поскъпват. Няма как обаче самуните да бъдат заменени с пасти по призива на Мария-Антоанета, защото заради скока на захарта с над 15 на сто за месец нагоре вървят цените и на тортите.
От горивата пък най-много е поскъпнал дизелът - с 2,9 на сто. Увеличението при бензините еоколо2,7%. При алкохола и тютюневите изделия няма ценови изменения на месечна база, но на годишна поскъпването е драстично - 22 процента.

Като цяло се наблюдава спад на цените на облеклото и обувките - с 0,3 на сто за месец и с 0,7 процента за година. Разнопосочни са тенденциите пък в сектора на жилищата (наеми, текущ ремонт и поддръжка, както и комунални разходи). Там през март спрямо февруари се отчита леко понижение от 0,1 %,а спрямо март 2010г,-повишение от 2,3 процента. В жилищното обзавеждане и домакинските електроуреди цените са запазили февруарските си нива, а спрямо март миналата година е отчетено понижение от 0,1 на сто.
В здравеопазването на месечна база цените падат с 0,2%, а на годишна повишението е с 2 процента. При образованието се наблюдават ръст на цените - 0,1 на сто за месец и с 1,6   г процента за година.
В транспортния сектор тенденциите са същите, като спрямо февруари цени - те са се повишили с 1,8 на сто, а в сравнение с третия месец на миналата година -с 10,6 на сто.
В сферата на съобщенията цените не са се променяли през март спрямо февруари, а за година са паднали с 1,2 на сто.
Развлеченията са ни излезли с 0,7 на сто по-евтини през март спрямо февруари и с 2,1 процента спрямо третия месец на миналата година. При ресторантите и хотелите обаче цените са се повишили с 0,1 на сто. Най-силно от ценовия шок са засегнати бедните. Инфлацията през март за най-нискодоходните 20% от домакинствата у нас е 0,9 на сто. За тях от началото на годината животът е поскъпнал с 4,1 процента, докато като цяло показателят е 2,4 на сто.
Ускорената инфлация направи отрицателна доходността на депозитите в банките. Средната лихва на най-масовите 6-месечни срочни влогове вече е около 4,5 на сто. Това означава, че на всеки 100 лева в банка губим по 1,10 лева годишно.
По-изгодни обаче стават кредитите. По последните актуални данни на Българска народна банка за февруари средните лихви по новите жилищни заеми за домакинствата са 8,32 на сто.
Инфлацията на годишна база ще се увеличава до средата на годината, но после ще започне да спада, прогнозира вчера шефът на Софийска стокова борса Васил Симов.

Още новини