Начало Новини Актуално Живко Тодоров: Стара Загора се гордее с бизнеса си

Живко Тодоров: Стара Загора се гордее с бизнеса си

Актуално

Живко ТодоровОбщина Стара Загора завърши 2012 г. с 6 млн. лева преходен остатък. Освен тези средства, през 2013 г. Община Стара Загора ще оперира с най-високия досега финансов ресурс - 80 млн. лева бюджет (включително държавно делегираните дейности), с 20 млн. лв. от него като инвестиционна програма. Със спечелени проекти за 160 млн. лв., които поетапно започват да се реализират.

Вече текат процедури за построяване на спортна зала в С0У Иван Вазов. През юни старозагорци ще имат свой международен филм фест. Вече е обявена процедурата за идеен проект за пространствено решение на площта, източно от парк Пети октомври, където сградата на стария общински съвет ще бъде разрушена.

Екипът на кмета на Стара Загора Живко Тодоров работи по проект за цялостна подмяна на автобусния парк на Стара Загора с електрически автобуси, собственост на ново бъдещо общинско дружество. Проектът може да бъде финансиран през следващия програмен период от 2014 г. Още десетки са инициативите и проектите, стартирани в първите дни на 201З г.

- Г-н Тодоров, с какви инвестиции, с какъв ресурс влезе община Стара Загора в 2013 година?

- Влезе с добрата новина, че няма да се повишават данъци и такси. Влязохме с много свършена през 2012 г. работа. Финансово Стара Загора може да се нареди сред най-добрите, да не кажа - най-добрата българска община за миналата година. Кредитният ѝ рейтинг е повишен. Погасяваме успешно дълговете, които ни оставиха предишните управляващи в Стара Загора, и въпреки това направихме спестявания, с които разширяваме инвестиционната програма за 2013 г. Спестените средства ще бъдат насочени към инфраструктура. Поемаме ангажимента пред старозагорци за активна година на ремонти и подобряване на улични настилки, тротоари и междублокови пространства. Време е общинските средства да отидат директно при хората, за да видят те с очите си защо плащат данъци, да усетят, че животът им се подобрява.

Ще започне през тази година и голяма част от изпълнението на европейските проекти, които спечелихме. Те са на стойност 160 млн. лева към този момент. Ще работим така, че гражданите да са преки свидетели как и в какво се влагат европейските средства, които осигури Община Стара Загора. За мен 2013 година ще е успешна, ако поне с малко повишим удобството и благосъстоянието на всеки гражданин на общината.

- В Бялата книга на управлението на ГЕРБ БСП Ви атакуват чрез най-големия успех на екипа Ви, твърдейки, че сте вкарали в общината твърде много средства и може да се окаже, че ще е невъзможно да ги управлявате ефективно.

- Мисля, че не е необходимо да коментирам подобна теза. Ако съжалявам за нещо, свързано с тази книга, то е, че с политическо противопоставяне съвършено ненужно бяха занимавани гражданите на Стара Загора точно в навечерието на Коледа. Когато би трябвало да си пожелаем един на друг здраве, живот и уют в семейството без значение кой от коя партия е. Мястото на политическите дебати беше поне месец по-рано по време на отчета на управлението ни през първата ни година.

- Каква предвиждате да е 2013 г. за община Стара Загора като бизнес среда, възможности за развитие?

- Общинската администрация може да помага на бизнеса чрез привличане на европейски средства по проекти, които трябва да се изпълняват от спечелилите търговете фирми. Може да помага чрез по-бързи и добри административни услуги, чрез предлагане на възможности за публично-частно партньорство. Ще работим активно и в трите сфери, но в последната - публично-частното партньорство, виждам сериозен ресурс за развитие.
Представянето на общински терени и инвестициите на бизнеса н тях ще  родят не само един активен процес на сътрудничество и съзидание, но и ще спомогнат за повишаване на качеството на живот в общината чрез по- добра среда за работа и живот, чрез нови работни места и повишаване на благосъстоянието. Благодаря на старозагорския бизнес за това, че работейки, поставя Стара Загора на второ място след София по брутен вътрешен продукт на глава от населението, че въпреки тежките времена е конкурентоспособен, успява да се развива и да поддържа едно от най- ниските в страната нива на безработица в повечето селища на общината. Стара Загора трябва да се гордее с бизнеса си, с хората, които създават работни места - това е най-голямото ни предимство.

- По-трудна ли ще е работата на екипа Ви в силно политизирана предизборна среда тази година?

- Да. Наистина ще работим по-трудно, защото в предизборна обстановка хората се променят. Започва да се политизира всичко, често не се гледа разумно на предложенията, а от призмата на политическото противоборство, търси се начин да се подлее вода на противника без ясно да се осъзнава, че това поведение носи вреда на всички граждани. Мечтая да превърнем различните мнения в предимство, а не в недостатък на политическата система. За да го направим, трябва да имаме разума да отстъпим, когато е нужно, и да отстояваме позицията си, когато е полезна. Критерият е ясен - ползата на гражданите на общината в местен мащаб, ползата на гражданите на страната ни в национален... Толкова прост механизъм, непосилно труден, непостижим досега. През годината на управление на нашия екип, се опитвахме да се съобразим с конструктивните предложения, направени от опозицията в Общински съвет като някаква първа стъпка към разумността в политическото поведение. Няма идеални хора, идеални политици, идеални управленци. Всеки греши. Важното е да можеш да си признаеш грешката и да я поправиш, а не на всяка цена да отстояваш погрешно решение в името на своята партия.

- За подобно нещо се искат голяма смелост и голяма сила...

- Така е. Дано ги имаме. Много важно е като народ да станем по-позитивни, да намираме повече поводи да се усмихваме. Така ще имаме и повече енергия да създаваме такива поводи.

- И накрая, няма как да не зададем въпроса как се отнасяте към идеята на общинския съветник Тихомир Томов община Стара Загора да закупи имот на Луната?

- Приемам предложението на общинския съветник Тихомир Томов с чувство за хумор и се радвам, че ни дава повод да започнем новата година с усмивка. Не ми е известно някъде да се търгуват имоти на Луната, но зная, че правният режим на космическото пространство и на небесните тела се определя от общите принципи на международното право.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини