Начало Новини Актуално Живко Тодоров: Общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои

Живко Тодоров: Общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои

Актуално

24 майС тържествен ритуал Стара Загора отпразнува 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честването започна с отслужване на празничен молебен от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в катедрален храм Св. Николай. От там литийно шествие, водено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, Старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретаря на Общината Делян Иванов, областния управител Гергана Микова, зам.-областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските депутати и началника на РУО Татяна Димитрова, достигна до общинската зала Петко Славейков.

Църковният хор при катедралния храм Св. Николай даде началото на тържествената церемония по връчване на наградите Стара Загора и Млада Загора с акапелно изпълнение на националния химн и химна на българската просвета Върви, народе възродени.

Поздрав със стихотворението Родна реч от Ран Босилек към присъстващите отправи и 6-годишната Стефани.

Това е може би най-хубавият български празник, който заслужава да празнуваме на площада. За съжаление тази година не можем да проведем традиционното шествие, но трябва да благодарим на Бог, че запази града ни и всички нас, заяви пред присъстващите кметът Живко Тодоров. Той благодари на всички учители, дейци на културата и всички заети в сферата на образованието защото благодарение на Вашия неуморен труд и всеотдайна работа, българските деца се възпитават по правилен начин и държавата ни има развитие. Благодарение на Вас делото на Кирил и Методий се продължава и сега. В основата на всичко е образованието, едно общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои., допълни Тодоров.IMG 2472

В най-духовния ден бяха връчени и наградите Стара Загора и Млада Загора за постижения в науката, изкуството и културата.

IMG 2581

Йоан Михайлов, ученик от 4-ти клас на СУ Максим Горки получи индивидуалната награда Млада Загора в направление Наука и образование за завоюван диамантен медал на финалите на световното математическо състезание World Mathematics Invitational, проведено в Япония.

В направление Култура и изкуство с колективната награда Млада Загора беше удостоена театрална трупа при СУ Максим Горки за завоювана втора награда на национален конкурс за театър на испански език.

Колективната награда Стара Загора в областта на културата и изкуството бе присъдена на Народно читалище Родина-1860. През 2020 година културната институция навършва 160-години от основаването си. През годините читалището активно присъства в културния и обществен живот на града и страната. То е родоначалник и пазител на музикалните и театрални традиции на Стара Загора, съвременен център за знание и творческо възпитание на цялата общност

С индивидуалната награда в същата категория бе отличена Силвия Томова - художествен ръководител на балета на Държавна опера - Стара Загора- за висок професионализъм, новаторски дух и безспорен личен принос за изключителните постижения на балета. Награда беше присъдена и на Иван Матев - за големия му принос за опазването на културно-историческото и литературното наследство в Стара Загора през годините и възраждането на музей Литературна Стара Загора чрез новооткритата оригинална експозиция.

проф. Жеко Ганев</strong> - създател и ръководител старозагорската фирма Елфи-тех, разработила и внедрила над 1200 инсталации у нас и в чужбина за обработка на питейни отпадни и силно замърсени води. Удостоен с първа награда за иновации от национален конкурс <em>Сграда на годината - 2019

В направление Наука и образование с индивидуална награда Стара Загора бяха удостоени доц. д-р Алексей Стоев, директор на филиал на Института за космически изследвания и технологии при БАН, Стара Загора и директор на Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин, Стара Загора и създател на Национална школа по астрономия и астрофизика, както и проф. Жеко Ганев - създател и ръководител старозагорската фирма Елфи-Тех, разработила и внедрила над 1200 инсталации у нас и в чужбина за обработка на питейни отпадни и силно замърсени води и удостоен с Първа награда за иновации от национален конкурс Сграда на годината - 2019. За наградата Стара Загора проф. Ганев беше предложен от Търговско-промишлена палата - Стара Загора. 

По повод 25-годишнината от създаването на Тракийски университет, Община Стара Загора връчи плакет за активно присъствие в живота на града ни и постигнати високи академични резултати на ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков.

15 ученици от ППМГ Гео Милев Стара Загора са отличени с грамоти за участие в националните олимпиади и състезания за учебната 2019/2020 година.

По призив на зам.-кмета Иванка Сотирова всички присъстващи ръкопляскаха в знак на благодарност към всички учители, културни дейци и просветители.Точно в 11,30 часа пред сградата на Община Стара Загора под звуците на националния химн, изпълняван от Общинския духов оркестър, бяха издигнати националния флаг и знамената на Стара Загора, и на Европейския съюз.

И тази година към небето полетяха символите на знанието - балони с буквите от българската азбука.

 

Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - Емил Христов

Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - Народно читалище Родина – 1860

Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 2

Иван Матев - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Силвия Томова - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Алексей Стоев - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Татяна Димитрова - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

доц. Добри Ярков - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

доц. Добри Ярков - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 2

Иванка Сотирова - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Милена Желева - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 Информация и снимки - пресцентър на Община Стара Загора

Още новини