Начало Новини Актуално Живко Тодоров: Нелсен Чистота чисти Стара Загора незаконно. Предстои разваляне и на договора с фирма Екоресурс (видео)

Живко Тодоров: Нелсен Чистота чисти Стара Загора незаконно. Предстои разваляне и на договора с фирма Екоресурс (видео)

Актуално

Живко Тодоров: Нелсен Чистота незаконно Стара ЗагораДве фирми в момента почистват Стара Загора - досегашният концесионер Нелсен Чистота, чийто договор беше развален с решение на Общинския съвет, заради неизпълнени ангажименти, и избраната за временен изпълнител на дейността Зауба АД. Удвоени са и контейнерите на територията на общината.

Нелсен Чистота извършва почистването незаконно и естествено няма да получи пари за тази своя дейност. Търсим и варианти как да преустановим дейността им и вероятно ще забраним достъпа на сметоизвозващите автомобили до градското сметище. Другият вариант е общината да прибере контейнерите, но това ще доведе до сериозни разходи, заяви кметът Живко Тодоров.

Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, Нелсен Чистота продължи да чисти града и селата и след 7 юни - датата, от която влиза в сила решението на местния парламент. Причината е, че дружеството го е обжалвало и по този начин се спира неговото изпълнение.

Жалбата обаче е оставена без разглеждане от Административен съд - Стара Загора, тъй като сключването, изпълнението и прекратяването на концесионния договор са извън обхвата на административните правоотношения и се решават по исков ред, а не по административен. Определението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Ще бъде обявена обществена поръчка за избор на постоянен изпълнител на дейностите по почистване и сметоизвозване в община Стара Загора.

На следващото заседание на Общинския съвет ще бъде разгледано предложение за разваляне на договор и с фирма Екоресурс България АД, която отговаря за разделното сметосъбиране, но не изпълнява своите ангажименти, каза още Живко Тодоров.

В момента фирмата извършва дейността си без необходимото разрешително, тъй като Министерството на околната среда и водите е отказало на 26 април 2013 г. да издаде документа, заради нарушения от страна на дружеството на исикванията на Закона за управление на отпадъците. Екоресурс България АД обжалва отказа.

Още новини