Начало Новини Актуално Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора: Трябва да работим в посока да създаваме предпоставки пред бизнеса и задържан

Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора: Трябва да работим в посока да създаваме предпоставки пред бизнеса и задържане на младите хора

Актуално

форумКметът на Община Стара Загора Живко Тодоров определи като задача от изключителна важност за региона трансформацията от въглищна енергетика към друг тип икономика. Тази трансформация трябва да върви по линията на намаляване и дори премахване на предприятията създаващи вредни въглеродни емисии. Перспективата на Стара Загора трябва да се даде днес, за да може утре да сме подготвени за това, което предстои, заяви кметът Тодоров по време на дискусия, организирана от вестник Стандарт, съвместно с Община Стара Загора под надслов Заедно срещу кризата, която се проведе в Стара Загора.

По думите му сега е моментът за действие, тъй като на региона трябва да му се даде шанс за перспектива. Ако сега не вземем мерки ние ще натрупаме само негативи. Регионът има нужда от добре платени работни места, за да задържаме младите хора тук, а бизнесът пък има нужда от предпоставки за развитие.

Ако сега не поставим новото начало за Стара Загора, след 10 години ще бъде по-трудно - категоричен е градоначалникът. - Регионът и младите хора имат нужда от работни места и то достатъчно добре платени, за да остават. Затова трябва да работим в посока да създаваме предпоставки пред бизнеса - да строи предприятия с добавена стойност и работни места за младите хора, подчерта кметът. Той изтъкна, че именно затова Тракийският университет е разкрил нови специалности в IT сектора.

Тодоров обясни пред присъстващите, че до дни предстои индустриална зона Загоре да бъде готова, като допълни, че Зоната се радва на голям инвеститорски интерес. Икономическа зона Загоре е почти готова. Тя е от нов тип - с пълна инфраструктура: газ, ток, пътища, има всичко. Вече има инвеститори, закупили терени, съобщи Живко Тодоров. Изпълнителният директор на Зоната - Радослав Танев разкри, че стойността на инфраструктурата, която е изградена е под 2,3 млн. лева към този момент има подписа договор с един инвеститор, има входирано инвестиционно намерение за закупуване и на друг терен. Проведени са разговори и с крупен предприемач, който желае закупуване на 60 дка, допълни Танев.

В дискусията участие взе и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че общността на Стара Загора е изправена пред съдбовен избор за терена на летището си. Той припомни, че за жалост към летището в Стара Загора няма никакъв инвеститорски интерес. То не съществува като летище, тъй като няма лиценз за такова от 2007 г.,а пистата му е изключително малка. За разлика от развитието на летище Пловдив, към което има запитване от стратегически инвеститор за превръщане в карго хъб, интересът към някогашното летище на Стара Загора е нулев. Затова по-добре е то да стане индустриална зона. Ако обаче старозагорци искат да го запазят, ще работим в тази посока, но това ще е много дълъг процес. В случай, че се стигне до решение да се изгради голяма Индустриална зона на терен от около 2 200 декара, ще търсим стратегически инвеститор, който освен добро възнаграждение ще предложи и съпътстващо производство, обясни министърът на икономиката. Аз съм оптимист, но решението трябва да бъде на местното общество, заяви Караниколов.

По думите му, в страната има два града, които разполагат с големи и атрактивни терени - Стара Загора и Бургас. Бургас няма да се откажат, но вашият Общински съвет трябва да вземе крайното решение, обясни министърът. Той подчерта, че Стара Загора ще бъде потърпевш от зелената сделка, която се развива с много бързи темпове.

В подкрепа на думите му и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов обясни, че Стара Загора през последните години е на водещо място в България по брутен вътрешен продукт на човек спрямо населението. И това се дължи на сектора на енергетиката. Ако искаме да запазим това и да се нареждаме в икономическо отношение непосредствено след София, трябва да се развиваме успешно, като намерим нова сфера и посока, в която да вървим през следващите години. 

В изказването си Емил Христов уточни, че икономиката на общината и на региона трябва да се специализира в дейности, които носят приходи и гарантират високо заплащане на подготвените специалисти, с които разполагаме. Наличният интелектуален ресурс е това, с което превъзхождаме други региони и той трябва да бъде запазен и да стане основа за бъдещо развитие - убеден е Емил Христов. Той даде примери за неудачни решения или пасивност преди 10 и 20 години и заяви, че заради това днес в много отношения изоставаме от Пловдив. Рискуваме да изостанем още ако ние с вас и с всички активни старозагорци не вземем решение накъде и как трябва да се развиваме - обърна се към представителите на бизнеса Емил Христов.

Емил Христов, който беше и председател на Общинския съвет в Стара Загора преди да стане народен представител, призова също и общинските съветници да поемат нужната инициатива и да дадат ясен отговор на въпроса накъде ще върви Стара Загора. С решенията си днес носим отговорност за бъдещето на хората, които са избрали да живеят в Стара Загора и в региона - каза Христов. Той уточни, че развитието трябва да е в посока на създаване на високотехнологични продукти. Поиска и обединяване на усилията и на ресурсите, за да се постигне набелязаното и посочи Тракийския университет като добър пример в това отношение - чрез разкриването на айти специалности, ориентирани към нуждите на бизнеса.

Зам.-социалният министър Зорница Русинова обясни пред присъстващите, че мярката 60:40 може да бъде продължена до края на годината, но няма как да е 60 на 0. Винаги трябва да има съпричастност от страна на бизнеса, категорична е Русинова. Тя каза, че 400 фирми в Стара Загора са се възползвали от подкрепата и представи останалите мерки на държавата за защита на работната сила. Когато се обединят всички - изпълнителна, местна власт, бизнес и когато вървят в една посока, тогава ще има развитие, подчерта Русинова.

Дискусията завърши с награждаване на старозагорците, които са спомогнали най-много за справяне в битката с коронавируса. Сред тях офталмолога доц. д-р Димитър Джелебов, фирмите Аякс, Армира, Алианс- ДН и Ел контрол, петролна компания Зара, екипите на община Стара Загора, които бяха на разположение на възрастните, самотни и трудноподвижни хора през цялото време на извънредното положение, Пекарни Петраки, фирма Вистеон България, СНЦ Брат за брата.

За споделена магия на изкуството в извънредна ситуация. Крепители на дух и смисъл, съзидатели и люботворци бяха отличени Държавна опера Стара Загора, Държавен куклен театър, Драматичен театър Гео Милев, Регионален исторически музей Стара Загора и къща-музей Гео Милев.

Участие в дискусията взеха още Стамен Янев - изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Бойко Таков - Изпълнителен директор на ИАНМСП, областният управител Гергана Микова, народни представители, общински съветници и представители на бизнеса.

Дискусията беше проведена при спазване на всички противоепидемични мерки. Измерена беше температурата на всички присъстващи.

 

Още новини