Начало Новини Актуално Живко Тодоров: Идват добри години за бизнеса и хората на Стара Загора

Живко Тодоров: Идват добри години за бизнеса и хората на Стара Загора

Актуално

Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора

Постоянно имаме разговори с посредници в процеса по прехвърляне на компании от западни държави в България. Заради по-ниските данъци и по-евтината работна ръка у нас много чуждестранни фирми обмислят възможността да прехвърлят бизнеса тук, казва Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора.

- Г-н Тодоров, Вече обявихте, че през 2013 г. Община Стара Загора ще управлява проекти за 160 млн. лв. Как се развива ситуацията в това направление?

- Работи се много активно. Преди два дена имахме среща в Министерския съвет за проекта за Онкодиспансера. Всичко се движи в посока на засилване на работата, защото повечето от средствата трябва да усвоим през следващата година. Трябва да направим така, че хората да получат по-качествено здравеопазване посредством тези европейски проекти, да получат и по-добра инфраструктура. Програмният период изтича през 2013 г., затова е добре Колкото може по-навреме да приключим и да отчетем проектите и да получим средствата.

Очаквам през следващата година да започне проектът за канализация на града, културният проект, транспортният проект също, депото за отпадъци да стартира като строеж, а по фонд Козлодуй в момента кандидатстваме.
Има много проекти, ще бъде натоварено за всички звена на общинската администрация и ще се изисква гъвкаво финансово управление, за да може да организираме ресурса си и да финансираме предварително тези проекти. Вчера (27 септември) общинските съветници документално подкрепиха проектите, които трябва да се изпълняват - за водния цикъл, за интегрирания план за градско развитие и зоните, които трябва да се обособят в Стара Загора. Благодаря им! Смятам, че свършихме добра работа.

- Общинската администрация има намерение да се създават обекти по публично-частно партньорство, както и да привлича чужди инвестиции. Ще споделите ли конкретни факти?

- Законът за публично-частно партньорство влиза в сила през 2013 г., т.е. през следващата година очаквам да се активизира и бизнесът, и общината, за да можем да привлечем частния капитал в развитието на града.
Ще предложим всичко, което е интересно за представителите на бизнеса, за да може той да се ориентира и да подходи по най-добрия начин, защитавайки своя интерес, а ние - публичния.
По отношение на чуждите инвестиции - имаме инвеститори и постоянно, продаваме терени. През тази година смятам, че добре се раздвижи пазарът - специално за навлизане на нови фирми в града. А има и такива, които се разширяват. Има закупени терени за няколко милиона лева в Стара Загора, което ни дава основание да очакваме през следващата година конкретни инвестиции и изграждането на отделни производства. Има и друг интерес - миналата седмица разговаряхме с посредници в процеса по прехвърляне на компании от западни държави в България. Заради по-ниските данъци и по-евтината работна ръка у нас те са готови да си прехвърлят бизнеса тук. Водили сме разговори, смятам, че през 2013 г. ще има и конкретно развитие. Вярвам, че идват добри години за Стара Загора.

- Как оценявате взаимодействието на общинската администрация и Вашето лично с Общинския сьвет?

- Като много добро. Аз благодаря на Общинския съвет за разумните предложения, които се отправят, без разлика от коя група. Оценям качеството на Общинския съвет като много високо. Смятам, че старозагорци не са дали напразно своя вот. Няма как да не прави впечатление разумният тон, разумните решения. Специално с председателя на Общинския съвет се работи много лесно, защото той е непрекъснато в кабинета си, в срещи с хора. Непрекъснато работи, което улеснява значително и нашата работа, защото сме в постоянен контакт и се стараем да съгласуваме всички решения с Общинския съвет, който е контролният орган на общинската администрация. Взаимодействието ни е много добро и макар понякога да имаме различно мнение, то е за добро, защото и критиката е полезна.

- Разговаряме седмица преди празника на 8000-летна Стара Загора Пети октомври. Много са проявите, свързани с него. На кои бихте акцентирали?

- Тази година 5 октомври съвпада със 100-годишнината от обявяването на Балканската война, което няма как да не бъде акцент за нашия град. Празникът ще бъде с един сериозен поглед към миналото. Ще има възстановка на събития, областният управител също има добри инициативи, но това, което общината ще направи специално за празника на града е един по-различен концерт, за празнично настроение - да се усети, че градът е жив.
Каним всички старозагорци на 5 октомври в 18 часа да бъдат на площада пред общината, за да усетят празничната атмосфера.

- Г-н Тодоров, отбелязваме 100 години от обявяването на Балканската война. В същото Време немалко български историци се опитват да обезкървят историята, да заличат и пренапишат страници от нея..., уж в името на гражданския, на етническия мир. Вашият поглед?

- Аз не съм историк, но няма как да си българин и да не споделяш с чувство историята ни, да не я отбелязваш с необходимия дух на патриотизъм. На всички, които отстъпват от българщината, смятам, че ние можем да им покажем на подобни чествания и празници, че българският дух е висок и че не сме забравили, че ще помним историята такава, каквато е. Бих допълнил, че никой не може да забрави Паисий Хилендарски, Левски, Ботев, хората, загинали за свободата на България. През цялата ни история ние сме имали символи, с които да се гордеем и това няма как да не остане във времето. Трябва да не омаловажаваме оставеното от дедите ни зад себе си.

- Коментарът Ви за развитието на конфликта между ръководството на Регионалния исторически музей - Стара Загора и Общинския съвет по повод паметника на Трета опълченска дружина и подп. Ка литин? Какви са Вашите изводи?

- Сега, в навечерието на празника на града, аз лично бях озадачен от факта, че на разпратена от музея покана пише, че се навършват 137 години от "Заарската буна".

Без да искам да влизам в някакъв документален дебат, смятам, че много по-българско е да кажем, че се навършват 137 години от Старозагорското въстание. Когато видяхме листовката, се учудихме, че е по този начин.
Това е пример защо предпочитам да направим така, че когато градът ни се обединява около някаква кауза, да бъдем единни, вместо да се провокира постоянен дебат.

Смятам, че един кмет трябва да търси общи точки, да обединява хората, а не да търси разделението. В навечерието на 5 октомври всички трябва да се гордеем - първо, че сме българи, че сме заслужили своето място в Европа, и второ - че сме старозагорци, че нашият град, макар да е бил опожарен, днес е един от най- хубавите български градове, с прави улици, с много зеленина, с добър бизнес, добра инфраструктура, с хора,които работят и създават продукт. Че толкова години след изпепеляването е един модерен за нашите стандарти град. Това трябва да ни обединява, всичко друго е дребнотемие.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини