Начало Новини Актуално Живко Тодоров: 12% повече преки инвестиции за една година

Живко Тодоров: 12% повече преки инвестиции за една година

Актуално

2650 са работните места, които се създават в Стара Загора, благодарение на целенасочената политика на Индустриална зона "Загоре" и отдел "Инвестиции" в Общинската администрация, съобщи на пресконференция кметът Живко Тодоров. 

8 са инвеститорите в Индустриална зона "Загоре", трима са чуждестранни. Продадени са 110 декара. Привлечени са инвестиции за над 143 милиона лева. Предстои да бъдат открити минимум 1237 работни места. Сред инвеститорите е българо-индийска компания в сферата на биотехнологиите, която ще работи 100% за износ. 

 "В момента се водят преговори със западноевропейска компания, която ще разкрие 80 места и ще бъде сертифицирана от Министерство на икономиката като инвеститор клас "А", което означава, че инвестицията ще е за над 10 млн лева. Това ще бъде третият инвеститор със сертификат "А", което е рядкост в страната на толкова малка площ да се привлекат големи инвестиции", подчерта изпълнителният директор на ИЗ "Загоре" Радослав Танев.

"Когато Индустриалната зона продава терен, той се продава с условия - записани са брой работни места, размер на инвестиция, да не се сменя предназначението определен брой години , или ако това се случи, трябва да се получи разрешение от Общото събрание на зоната. Това се прави, за да се стимулира бизнеса на тази територия, а не просто да се продаде едно парче земя", обясни Танев. 

По думите на кмета Живко Тодоров основният проблем на Стара Загора е, че не може да предостави готови добри индустриални терени с изградена инфраструктура.  На 200 дка земеделска земя ще бъде сменено предназначение, но тепърва ще се изгражда инфраструктура, което изисква време.

"Летище Стара Загора е жизненоважно да бъде развито като Индустирална зона", подчерта кметът. Държавата не бива да пилее време, теренът на Летището е държавен, заложен е в Българска банка за развитие, правил съм срещи с няколко министри. Трябва ДКК (Държавна консолидационна компания) да освободи кредита, срещу който е заложен теренът , той да бъде формиран в Индустриална зона, да се отпуснат пари и там да се изгради необходимата инфраструктрура. Убеден съм, че тези терени ще бъдат запълнени с работни места, а това е изключително важно за трансформацията, която предстои в региона  в контекста на Зелената сделка", коментира Тодоров.

Той посочи още, че една от причините инвеститорите да предпочитат Стара Загора са ниските нива на данъците и таксите. 

"Община Стара Загора се е погрижила да създаде добри условия в тази посока, за да може всеки един бизнес да се чувства най-добре. Искам да напомня, че по отношение на Данък "печалба", ДДС и т.н. - те се събират от централния бюджет и се определят от правителството и парламента, което означава, че общината не може да контролира какви данъци да се плащат", каза кметът. 

Сред новите инвеститори ще бъде холандска компания в атмобилния сектор. Тя ще се намира в района на Индустриалната зона в града. 

"Привлякохме ги с добро качество на площите, по отношение на инфраструктура, с добро качество на работната ръка и с добрите нива на данъците и таксите в Стара Загора, както и с административната подкрепа, която им оказахме. Те ще създадат 600 работни места, инвестицията е около 30 милиона лева. Компанията ще е сертифицирана с клас "А", обясни Росица Райкова, началник на отдел "Инвестиции" в Общинската администрация. 

Френска компания планира също да направи инвестиция за около 30 милиона лева, тя ще бъде позиционирана също в индустриалната зона на Стара Загора, ще бъдат разкрити 300 работни места. Тази компания е също от автомобилния сектор. 

Двете чужди компании са започнали да наемат работници, едната ще стартира работния си процес в края на годината, а другата - в средата на 2024 г.

С 12% са увеличени преките инвестиции само за една година (2021 - 2022 г.) Стара Загора е на първо място по този показател сред останалите пет области, стана ясно още на брифинга.

"За улеснение на бизнеса е актуализирана Наредбата за насърчаване на инвестиции с общинско значение. Нова глава в Наредбата предоставя допълнителни безплатни услуги на компаниите", обясни още Райкова. 

Автор: Светла Тенева

Още новини