Начало Новини Актуално Жив лъв привлече близо 300 души в музея на Стара Загора

Жив лъв привлече близо 300 души в музея на Стара Загора

Актуално
лъв

Близо 300 посетители се стекоха на първия уикенд с лъв в старозагорския Регионален исторически музей в събота. По идея на екипа на Светла Димитрова лъвът - символ на града, „слезе“ от плочата и се разходи по античните останки от Августа Траяна.

Още в 10 часа най-нетърпеливите се бяха струпали пред вратите на РИМ в очакване да видят на живо пускането на 5-месечния Симбанджи в лапидариума.  
15-килограмовото лъвче предизвика еднакъв интерес у съвсем малки деца, както и у възрастните им родители и след като свикна с камери и фотоапарати, дори разреши на най-смелите да го погалят. Децата научиха с какво се храни и какви са навиците му лично от директора на зоопарка д-р Радослав Михайлов, а по-големите чуха разясненията за хералдиката в символите на герба на Стара Загора от автора му - художника Христо Танев. Със същия ентусиазъм посетителите рисуваха своя проект за герб и се включиха в диренето на лъвски изображения по експонатите, пазени в РИМ.

Идеята за атрактивните семейните уикенди в музея продължават, като през идния - 20-21 ноември ще са посветени на разходка из праисторията, а на 27-28 ноември ще са свързани с Деня на народната памет.

Информация: вестник Новината

Още новини