Начало Новини Актуално Жителите на Ракитница продължават битката срещу депото за отпадъци

Жителите на Ракитница продължават битката срещу депото за отпадъци

Актуално

На пресконференция вчера Инициативният комитет (ИК) от Ракитница потвърди категоричната си позиция против изграждането на Регионалното съоръжение за преработка на твърди битови отпадъци в землището на селото. Поредният протест е свързан с точка в дневния ред на предстоящата на 25 ноември сесия на Общинския съвет в Стара Загора, на което трябва да се гласува решение за прехвърляне на терена за бъдещото сметище (100 декара) от публична общинска в частна общинска собственост.

Само така може да се изработи подробен устройствен план, без който строителството не може да започне. В тази връзка от ИК разпространиха отворено писмо до кмета на общината и жителите на Ракитница. В него те поставят шест въпроса за историята за избор на площадката, за хигиенно-санитарното отстояние на сметището от селото, за пропуски в доклада за оценка на въздействието върху околната среда и за стартиралото проектиране без наличието на ПУП. Председателят на ИК Генчо Иванов припомни на медиите, че в момента се водят три съдебни дела - за отказ за референдум за изграждането на депото и срещу доклада по ОВОС, както и че за всички подробности около регионалното съоръжение информират съда в Страсбург. И подчерта, че никой няма право да превръща 360 български граждани в екозаложници. Иванов заяви, че зад тях не стои нито политическа сила, нито някоя организация и че за съдебните дела събират пари от жителите на селото - по 2, по 5, по 10 лева - кой колкото може.

Присъстващият на брифинга главен специалист "Екология" в община Стара Загора Маргарита Георгиева каза, че готовността за изграждането на Регионалното съоръжение за отпадъци е на последно място в страната в сравнение с останалите 21 подобни обекта. За одобряването на подробния устройствен план били необходими около четири месеца, а ако до средата на 2011 г. това не станело, то общината щяла да загуби безвъзмездната финансова помощ от ЕС в размер на 50 милиона лева.

Припомняме, че смяната на предназначението на земята край Ракитница изисква предложението да срещне подкрепата на две трети (34) от общинските съветници.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини