Начало Новини Актуално Жителите на Бузовград искат затваряне на полигон Змейово

Жителите на Бузовград искат затваряне на полигон Змейово

Актуално

Жителите на Бузовград поискаха от областния управител затваряне на полигон Змейово. Това съобщи кметът на селото Михаил Янушев. Хората изплакали болките си пред губернатора: изсъхнали дървета, опадали не навреме листа, унищожена селскостопанска продукция. В селото работела ферма за отглеждане на червеи върху тор, но след проливен дъжд всичките измрели.

Кози се раждали с единично виме, а новородени агнета мрели. Г-н Янушев беше категоричен, че през последните години са се увеличили раковите и респираторните заболявания сред местното население, пише вестник Старозагорски новини.
"Хората в селото чуват гърмежи винаги когато времето е лошо и предстоят валежи. Те вече са наясно какво се случва и никой не може да ги заблуди. На срещата с областния управител завчера присъства жител от Средногорово, който твърдеше, че след силни гърмежи в тяхното село се вижда стълб от стотина метра земна маса, после се носят пушеци. От полигон "Змейово" нямаме никаква полза - напротив, само вреди, но явно някои имат финансови интереси", коментира кметът на Бузовград.
Друг един кмет - на село Пъстрово - Веселин Велев нанесе още по-тревожни щрихи към военната обител:
"Категоричен съм, че обгазяванията на региона идват от полигон "Змейово". Виждам и чувам много неща, но нищо не мога да докажа. За сметка на това пък има много тревожни факти, които не искам да премълчавам.
На 30 декември 2009 г., точно преди голямото обгазяване с азотни оксиди, на полигона имаше истинска канонада. Взривовете започнаха около 13 часа и продължиха повече от два часа. Има и много случаи, когато смрадлив дим започва да идва от полигона вечер. Не зная какво става, гори ли се нещо...
Проблемите ни започнаха от лятото на 2002 година, когато започна унищожаването на съветските ракети. До края на годината измряха всички диабетици в селото, а последната жена си отиде през януари 2003-та. Сега научавам от джипито в района, че има бум на белодробни ракови заболявания - в Малко Дряново, в Горно Ново село... Имахме двама млади пенсионери в Пъстрово, които ходеха на полигона да събират осколки за вторични суровини. Здрави, жизнени хора... Единият почина, а другият се разболя.
Има и още един тревожен факт. През 2005 година исках да хванем допълнително количество питейна вода за селото от близки извори. Тогава занесох проба за изследване в РИОКОЗ, а резултатите ме ужасиха. Оказа се, че водата съдържа цялата Менделеева таблица, включително и стронций. Предупредил съм хората да не я ползват. От къде идват тези химически елементи, има ли радиоактивност в района на Пъстрово, какво се върши на полигона...? Все въпроси, на които вече осма година чакаме отговор.
Това са двама настоящи кметове на села близо до полигон "Змейово". И предходните от Розово, от Средногорово, от Остра могила, от Старозагорските минерални бани са се жалвали, но нямаше кой от горе да ги чуе.

Още новини