Начало Новини Актуално Жители от Гълъбово ще се жалват на Обама

Жители от Гълъбово ще се жалват на Обама

Актуално

Декларация до министър-председателя на България Бойко Борисов и чрез посланика на САЩ до президента Барак Обама приеха вчера участниците в протестния митинг в Гълъбово. Това е първият прецедент не само в България, а най-вероятно и на Балканския полуостров, в който представители на една община се обръщат за съдействие към американския президент.

Текстът на декларацията беше изчетен от представителя на инициативния комитет (и общински съветник) Бойко Митев пред насъбралите се около 200 души пред офиса на американския инвеститор в новия ТЕЦ 1 - Ей И Ес - Гълъбово.
"Ние, жителите на гр.Гълъбово, участници в мирните протестни действия в града, изразяваме своята гражданска позиция и очакваме съдействие от Вас за решаване на проблемите между Община Гълъбово и американската компания Ей И Ес.
Уверяваме Ви, че решението им се забавя умишлено във времето, като компанията подхожда към тях единствено и само от своите частни и бизнес-интереси.

Ние настояваме за:

Ей И Ес да освободи общинските имоти и да изпълнят поетите ангажименти към гражданите на общината.
Аварийната площадка да бъде построена на безопасно за жителите на град Гълъбово и село Обручище разстояние.
Да се решат проблемите и на село Обручище - да се изчистят азбестът и опасните отпадъци, да се осигури достъп до частните имоти на хората, да се предотврати възможността за наводнение от река Кумрия във връзка със строителството на новия сгуроотвал.
Ние не желаем да пречим на националните интереси в енергетиката, но настояваме развитието на българската икономика да става и с грижата за здравето, живота и сигурността на хората в региона. Очакваме от Вас разбиране и съдействие, като ви каним лично да посетите общината и се запознаете с "малките" проблеми на нейните жители", гласи посланието до двамата първи мъже на България и САЩ.
"Ще стоим тук всеки ден, докато не ни дадат отговор", закани се Бойко Митев. Той съобщи още, че инициативният комитет ще предложи на Общинския съвет да вземе решение за провеждането на референдум за изграждането на аварийната площадка на Eй И Ес. "Ако не се обърне внимание от ОбС, оттам нататък реда го знаем, ще стигнем до съда в Люксембург и Европейската общност и там ще се решат вече нещата окончателно - в Европа и Америка", каза Митев.

Кой и за какво протестира?

Отговор на този въпрос се опита да научи "Старозагорски новини" вчера. Според гражданин, наблюдаващ случващото се от съседно кафене, болшинството от участниците в протеста са служители на Общината, на общинската фирма по благоустройство и чистота, плюс известни педагози. "Тези същите хората преди три години протестираха и срещу италианския инвеститор в ТЕЦ 3 - "Енел". Ако имате архивни снимки, сравнете ги и ще установите, че съм прав", коментира гражданинът, пожелал анонимност.
На журналистическото ни питане за какво точно е протестът, получихме доста разнопосочни отговори.
Мъж на зряла възраст, който се представи за поет, ни съобщи, че е описал случая в стихотворение. Помолен да ни пресъздаде ситуацията не в рими, а в разговорна форма, той започна от Ковачки, спомена сума от 15 млн. евро, колкото уж били платени за площадката на новия ТЕЦ 1, и стигна до замърсения въздух на Гълъбово със серен диоксид и водород.
"Ние не сме от тук, от Тополовград сме, но работим в Община Гълъбово, служители сме. Доколкото разбрахме, протестът е заради някакво сметище, което ще се изгражда близо до града", казаха двама мъже, стоящи по-настрана от официалното представителство на протеста.
"Протестираме заради сметището, дето са решили да го правят", коментира жена, участвала и в предходните митинги срещу "Енел". На уточняващия ни въпрос дали за сметище става въпрос, или за аварийна площадка, жената отговори дословно: "Не знам точно какво ще е. В крайна сметка, каквото и да е, ползата за хората е никаква, само боклукът е за нас". И започна да се жалва колко е окаяна асфалтовата площадка пред жилищния им блок.
Други участници в протеста бяха малко по-конкретни: "Протестираме, защото американците искат да правят ново черно езеро, което всъщност щяло да бъде бяло. Това го казаха на митинга. Казаха още, че уж щяло да бъде временно, при авария, но ние знаем, че ще остане за постоянно. В нашата държава всичко временно остава за постоянно."
Сред протестиращите имаше и група роми. Няколко от тях ни отговориха, че не знаят за какво протестират, след което думата взе възрастна ромка:
- Протестираме за това да няма бяло езеро, да има по-хубави блага за Гълъбово, защото това, което го произвеждат тука, никъде го няма другаде. Ние сме столица на тока, а няма работа за нас, само гълтаме мръсния въздух.
- Защо след като сте столица на тока, пътищата ви са в дупки (въпросът е на медията ни)?
- Защото всеки дърпа, гледа за джоба си.

Репликите, които предаваме, са автентични (магнетофонният запис се пази в редакцията на "Старозагорски новини"). Сред запитаните имаше и хора, които действително бяха притеснени. Оказа се, че те живеят в квартала, който е най-близко до бъдещата аварийна площадка. Но те също твърдяха, че Ей И Ес ще изгражда сметище (бяло езеро), а не технологично аварийно съоръжение, на което няма да се депонират отпадъци. Този факт е бил подробно обяснен на общинските съветници на Гълъбово, но явно те не са го съобщили на съгражданите си. Така че - на ход са Б.Борисов и Б.Обама.

Б.Р. Вестник Старозагорски новини не знае докога ще продължат протестите, но определено се съмняваме, че от Барак Обама организаторите на протестите ще получат хабер. На 100% обаче сме сигурни, че в Люксембург няма международен съд, както и че в Гълъбово ще има референдум, тъй като от 17 общински съветници само 3-ма са опозиция. И още, че организаторите на протестите няма да мирясат, докато не се намеси българската държава и не бъде изяснена от компетентните институции истинската причина за случващото се. Същото беше и преди 3 години, но тогава правителството на Станишев предпочете да запази мълчание.

Още новини