Начало Новини Актуално Жители от 4 села блокираха пътя за София

Жители от 4 села блокираха пътя за София

Актуално

Десет минути продължи същинската блокада на част от първокласния път от Казанлък за София в отсечката между с. Долно Сахране и отбивката за Павел баня. Протестът бе на жители на четири села от района - Скобелево, Асен, Долно и Горно Сахране, заради лошото състояние на пътната настилка по път 2-56, който е част от републиканската пътна мрежа.

С плакати "Не на дупките, искаме асфалт!", "Винетки = дупки", "Искаме пътища, а не гробове", над 100 души с различни МПС-та настояваха пред общинския кмет на Павел баня Станимир Радевски и пред медиите протестът им да бъде чут и да се възстанови финансирането на реконструкцията на път II-56, започната преди повече от три години.
Финансирането беше спряно преди парламентарните избори миналата година от страна на МРРБ. Пътят е в окаяно състояние и въпреки писмата на недоволните кметове на тези селища, до момента резултат няма, пише вестник Старозагорски новини.
Според кмета на Павел баня спряната реконструкция е за отсечка с обща дължина от 35.8 километра, за която има готов и спечелен проект от старозагорската фирма "Пи Ес Ай". Реконструкцията е на стойност 14.777 млн. лева. До момента на практика са усвоени около 500 хиляди лева и по трасето е работено само няколко месеца, след което ремонтните работи са замразени.  
Станимир Радевски информира, че по време на среща с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев е дадено обещание, че до края на годината ведомството му ще се опита да реши проблема с финансирането на най-разбитата отсечка с дължина около 6 километра, в района между Скобелево, Долно и Горно Сахране, както и до изхода за първокласен път I-6. Допълнително напрежението и недоволството на хората от района се засилва от факта, че непосредствено преди старта на ремонтните работи преди три години са премахнати и изкъртени съществуващите дотогава настилки и тротоари в населените места и около тях.
Пепел, дупки с размери на ями, огромни трапове и планини от кал е нещото, което замества пътя за водачите на МПС-та в тези участъци. Заради лошото състояние на настилката са спрени автобусите между селата Горно и Долно Сахране, а пътуващите за Скобелево са принудени да минават по черни селски пътища.
С факс от петък вечер до кмета на Павел баня от Областно пътно управление - Стара Загора, не са дали съгласие за протеста на гражданите на главния път, с мотива, че "провеждането на подобно мероприятие би довело до нарушаване на обществения ред и безопасността на движението, което от своя страна би породило и претенции от засегнати лица към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за нанесени имуществени вреди в резултат на невъзможността да ползват първокласния път". От Пътното са препоръчали протестът да бъде преместен в центъра на село Долно Сахране.
Кметът на едно от най-засегнатите села от спряната реконструкция - Скобелево, Георги Петров заяви, че по тази логика те също трябва да имат претенции към АПИ, тъй като ежедневно трошат автомобилите си по разбитите отсечки.  
Въпреки че минути след старта на блокадата полицията освободи главния път, недоволните граждани не се разотидоха. Те се заканиха, че ако до две седмици няма реакция по техните искания, след 15 дни отново ще са на първокласния път.

Още новини