Начало Новини Актуално Жители на Змейово реват от тесни улица

Жители на Змейово реват от тесни улица

Актуално

Семействата на Иван Иванов и на Николина Коева ни разведоха из сокаците си, наречени улици, и на практика ни показаха как се носи боклукът на разстояние 300 метра, как се пренасят на гръб дървата за огрев от централния път, как нито линейка, нито пожарна не могат да стигнат до домовете им. Когато завали сняг пък, хората сами си правят пъртините - по 200-300 метра, тъй като снегорин не стига до вратите им. В 21-ви век!

Превземането на улиците е започнало още през 80-те години на миналия век, когато хора с връзки почнали да разширяват дворовете си, пише вестник Старозагорски новини. Кой платил, кой не, но е факт, че улиците на места са широки не повече от 2 метра. Защо плащаме данъци, къде отиват парите от концесията на близката кариерата, защо ни товарят с такси, след като не можем да стигнем до имотите си, питат хората?
По случая са проведени две срещи с кмета, две със зам.-кмета, писани са 3 писма до общинската администрация, 3 до общинския съвет, на два пъти е сезиран омбудсмана, има и писмо до областния управител с дата 3 февруари 2010 година. Постоянните комисии по земеделие и проблеми на селата и по териториално и селищно устройство в Общинския съвет са се произнесли в полза на жалващите се, а кметът е отговорил на областния управител едва на 17 януари 2011 г. Най-общо отговорът гласи, че няма пари, а има и по-тежки случаи.
Всъщност са касае за отчуждаването на 404 квадратни метра, или изразено в пари - за около 5000 лева. В бюджет 2011 подобна сума не е заложена. Затова и потърпевшите ще търсят помощта на адвокати и на Административния съд. Хората просто искат да се възстанови изискването от 1900 година ширината на улицата да бъде 4.5 метра.

Още новини