Начало Новини Актуално Жители на с. Ракитница се готвят протест пред Община Стара Загора

Жители на с. Ракитница се готвят протест пред Община Стара Загора

Актуално

Жителите и притежателите на имоти в Ракитница стягат поредния си протест против изграждането на регионалното съоръжение за третиране на битовите отпадъци в землището на селото им. Вчера те решиха протестът да бъде мълчалив и да се проведе пред сградата на Община Стара Загора на 19 март от 12 часа. За това време е насрочена срещата между представителите на Регионалното сдружение на общините и датския консултант за депото.

На събрание в селото председателят на Инициативния комитет Генчо Танев поиска областният управител да им съдейства за провеждане на местен референдум по въпроса. Той подчерта, че независимо от приетия закон и от посочените в него срокове, председателят на Общински съвет - Стара Загора, не е публикувал искането им в публичния регистър.

Не сме съгласни с изграждането на депото на разстояние по-малко от хигиенно-защитната зона, която е 2000 метра, каза Танев. По-скоро бихме се съгласили на строеж на завод за оползотворяването на битовите отпадъци. Ораторът подчерта, че в това отношение те ще подкрепят предложението на руската компания "Аврора", която още през ноември 2008 г. предостави на Общината своята оферта. Въпросният завод отговарял на всички евростандарти и бил спечелил златен медал в Брюксел. Освен това изграждането му щяло да струва 12 милиона евро (с 14 милиона по-евтино от депото), печалбата от произвежданата ел. енергия щяла да бъде един милион лева годишно, а преработените отпадъци щели да се превръщат в базалтови плочки. "Какво искате - сметище или завод?", попита Танев. Жена от залата отговори лаконично - "Нищо не искаме!", пише вестник Старозагорски новини.

Председателят на Инициативния комитет заяви, че до този момент все още няма готов доклад за оценка на въздействието на околната среда и че те го чакат вече няколко месеца. Доц. Росица Делирадева от катедра "Хигиена и екология" на Тракийския университет продължи темата с доклада и подчерта, че така или иначе той ще бъде готов и ще бъде предоставен за обществено обсъждане. Тогава протестиращите щели да кажат "не" и да заведат дело за нарушената хигиенно-санитарна зона. Ако е необходимо, след произнасянето на българския съд случаят щял да бъде пратен в Страсбург. Докато вървели делата пък строителството на регионалното съоръжение не можело да започне и съществувала реална опасност да загубим безвъзмездните 26 милиона евро от ЕС. След това заключение Делирадева направи жест, с който искаше да покаже, че вината няма да бъде тяхна, а на държавните институции, голяма част от които дори не благоволили да отговорят на писмата им.
Протестното събрание на хората от Ракитница уважиха зам.-председателят на Общинския съвет в Стара Загора Георги Трендафилов, общински съветници от групата на независимите, председателят на Съюза на българските избиратели Марин Станев и представители на гражданската инициатива "За чист въздух". Те заявиха, че подкрепят жителите на селото, а Генчо Танев ги покани да участват в мълчаливия протест на 19 март.

Още новини