Начало Новини Актуално Жители на Ракитница протестираха в Стара Загора срещу депото за отпадъци

Жители на Ракитница протестираха в Стара Загора срещу депото за отпадъци

Актуално

Около 50 жители и притежатели на имоти в Ракитница протестираха в петък пред сградата на Община Стара Загора против изграждането на регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци в землището на селото им. Същия ден там беше насрочена работна среща между представителите на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, представители на датския консултант и експерти от МОСВ.

Зам.-кметът Белчо Белчев слезе при протестиращите и обясни, че вината за избора на площадка не е в сегашната местна власт и че ако имат въпроси, ще им бъде дадена възможност да ги поставят директно пред представителите на Министерството на околната среда и водите и датския консултант. Той допълни, че отпадането на варианта "Мандра баир" е в резултат на дадената от бившето правителство концесия за добив на камък в района. "Старозагорски новини" припомня, че това беше фирма от кръга на "Батко и братко". За концесионния договор датският консултант не е бил уведомен предварително и той научил този факт едва в началото на 2009 г. при посещението си на площадката на "Мандра баир".
От инициативния комитет на Ракитница са единодушни, че не са спазени регламентираните от наредба 7 хигиеннозащитни разстояния от два километра, но представителят на консултанта отсече, че записаното е за открито компостиране, а не за закрито, каквото ще се прави на новото депо. Като реакция на изявлението му хората поискаха официална скица на местността и се зарекоха сами да измерят колко ги дели от сметището, пише вестник Старозагорски новини.
На петъчната среща, в началото на която присъства и кметът проф. Светлин Танчев, председателят на инициативния комитет Ганчо Тенев заяви, че ще заведат дело срещу председателя на ОбС - Стара Загора, Тенчо Руканов. Причината е, че той не е внесъл в законно установения срок тяхната подписка за провеждането на местен референдум по въпроса. Подписката е депозирана на 20 ноември 2009 г., а съветниците са длъжни да разгледат искането най-късно до три заседания на местния парламент, подчерта Тенев. Те са минали, но недоволните казаха, че ще изчакат и заседанието на 25 март.
Лозунгите на мирния протест през Общината се свеждаха до едно основно искане: "Не превръщайте Ракитница от градина в сметище!". Жителка на селото информира журналистите, че при последните проливни дъждове къщи в източния край са били наводнени именно от стичаща се от определения терен за депо вода. Според нея това означава замърсяване на цялата хигиеннозащитна зона и невъзможност да се живее наблизо.
"Ако трябва, ще легнем на моста, но няма да позволим селото ни да бъде унищожено", заканиха се недоволните жители на Ракитница.
Представителят на консултанта Красимир Петков беше категоричен, че регионалното съоръжение не може да се изгради на "Мандра баир" и че този вариант веднъж завинаги трябва да отпадне. Въпреки това обаче Белчо Белчев информира, че са поръчани два доклада за оценка на въздействието на околната среда - за "Мандра баир" и за Ракитница. И допълни, че ако този за Ракитница не мине, то ще се наложи да возим боклука си я до Шишманци, я до Сливен... От инициативния комитет пък се заканват, че няма да одобрят доклада и че ще водят дела, дори и в Страсбург. В най-лошия вариант патовата ситуация ще "изяде" безвъзмездно отпуснатите от ЕС 52 милиона лева.
На въпрос на "Старозагорски новини" защо МОСВ две години след приемането ни в ЕС не е направило постъпки средствата за регионалните депа да се прехвърлят за изграждането на заводи, каквито се строят по цял свят, и Петков, и Христина Петрова от МОСВ отговориха, че това би струвало три пъти по-скъпо. Те обаче не уточниха, че инвестицията е еднократна, че заводът ще произвежда ел.енергия и че след запълването на първата клетка след 5-6 години останалите ще трябва да се изграждат нови със средства на общините.
В петък стана ясно, че освен проблемни, има и една добра новина: Орязаните при предишния разговор в МОСВ две претоварни станции в Гълъбово и Гурково отново влизат в проекта. Консултантът се е съгласил на този вариант, след като от Регионалното сдружение на общините са пресметнали, че социалната поносимост за транспорта и обработката на тон боклук е под критичния минимум. На практика това означава рязко повишаване на данък-смет, което ще рефлектира най-вече в отдалечените от депото общини. Според Белчев, при новия вариант е възможно и да не се стигне до оскъпяване. Зам.-кметът допълни, че докладът по ОВОС ще бъде готов най-късно до края на април, че ще бъде подложен на публично обсъждане и че лично той се надява на положителен резултат. Следващата среща на сдружението и консултанта се предвижда да бъде в края на април.

Още новини