Начало Новини Актуално Жители на радневски села се оплакват от бизостта на имотите им с рудниците на Марица - изток

Жители на радневски села се оплакват от бизостта на имотите им с рудниците на Марица - изток

Актуално

Жителите на радневските села Бели бряг и Трояново са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с молба за помощ, съобщи  кметът на Бели бряг Тоньо Иванов. Заради настъплението на рудниците на мини "Марица-изток" двете села ще бъдат изселени и заличени от картата, но никой не може да каже точно кога. Местните живеят в неведение и искат от премиера да прати комисия на място, която да чуе болките им.

Писмото е придружено и с подписка на местните хора. "Искаме точен срок за изселването, както и "отгоре " да видят какво става -не могат да ни гонят насила от къщите ни и да ни вземат имотите и земята на безценица, пише вестник 24 часа.
В писмото сме фиксирали цена от 3000 лева за декар за нивите", разказва кметът Иванов.
В същото време от мини "Марица-изток" са на мнение, че собствениците на земи и техните наследници искат нереално високи цени. По информация от мините досега в землището на Бели бряг са отчуждени 382 декара на средна цена от 905 лева за декар. Определят я като значително по-висока от пазарната и не дават знак, че са склонни на повече пазарлъци.
В Бели бряг къщите са 86. Засега е отчуждена само една - според местните за 30 хиляди лева. С толкова пари можеш ли да си купиш апартамент или да си построиш нов дом, негодуват те. И заплашват, че ако трябва, ще вдигнат и барикади, но няма да дадат имотите си без пари. "Не можем и ремонт да започнем, защото не знаем кога ще ни махат. Макар че ни посъветваха да пазим фактурите за материалите, щели да ни платят по-скъпо", казва младеж, представил се като Ивайло.
"Не искаме да спираме работата на мините, но да има достойно обезщетение ", казват в селото. И настояват от "Марица-изток" да им построят нови къщи.
"Когато ни представяха намеренията си, дори говореха за германския опит, където преместваните села се строят наново 1:1 на друго място. Дори хората са можели да избират дали да запазят досегашните си съседи, но нещо замълчаха",   припомнят   в   Бели бряг.
А багерите на близкия рудник "Трояново-север" вече са навлезли в землището на селото. От работата на тежките машини земята се тресе, къщите им се напукват, а водата в кладенците изчезва. Ако зимата е по-тежка, може и някои къщи да паднат, прогнозира кметът Иванов.
Сред най-пострадалите е къщата на 88-годишния Тодор Кирев. Тя вече е здраво пропукана. "Синът ми Митко беше дълго време кмет на селото, но почина млад. Сега няма кой да ни помогне с нищо", проплаква възрастният човек.
В окаяно състояние е и бензиностанцията в селото, която е на международния път от Турция за Румъния. Заради разместването на земните пластове една от колонките е силно наклонена, а връзките за горивото в земята вече поддавали. "Елате нощно време, когато е тихо, да чуете как бучат багерите", предлага жена.
Хората знаят, че трябва да минат поне 8 години според правилата на ХЕИ, за да могат да преместят и костите на покойниците от
местното гробище. Засега погребенията в Бели бряг не са спрели, но мините са купили 15 декара земя в Раднево за гробищен парк и вероятно скоро белобрежани ще намират там вечния си дом.
В момента ръководството на мини "Марица-изток" не би могло да определи кога ще започне изселването и как ще се разширява дейността ни, защото при икономическата криза има промяна на приоритетите, признават от дружеството. Това обаче обрича местните на неизвестност. Доскоро се говореше, че до 2018 година селата вече не трябва да съществуват.
От мините признават и за значителни трудности, които срещат при придобиването на недвижимите имоти заради несъгласието на собствениците да ги продават доброволно по предлаганите от дружеството цени, определени от лицензирани оценители.
Мини "Марица-изток" имат концесия от 35 години за добив на въглища в района. Площта на находището е 209 309 декара. А според последните изменения на Закона за енергетиката добивът на въглища се определя като "държавна нужда", което дава правна възможност при непостигнато съгласие със собственика имотът му да бъде отчужден принудително, а недоволният да си търси правата в съда.
Вярно е, че отскоро има такъв закон, но той ще падне, не е за сегашното време, убедени са местните. Това им напомняло за времето на социализма, когато пак заради настъплението на рудниците били изселени и заличени 5 села в района.

Още новини