Начало Новини Актуално Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Актуално
банки лихви имоти

Условията за отпускане на жилищни заеми продължават да се подобряват, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Средната лихва по новите жилищни кредити в левове е 7,98%, което е с 0,35-процентни пункта по-малко от лихвите през март. На годишна база поевтиняването достига 1,18%.

При лихвите по старите жилищни заеми в левове има символично покачване от 0,03-процентни пункта спрямо март. Така през април средната лихва по старите ипотечни кредити е 9,27%. На годишна база обаче има спад от 0,14 процентни пункта.

На месечна база при потребителските кредити няма съществена промяна. Отчита се ръст на лихвения процент за този тип заеми в левове от 0,01-процентни пункта. Така средното ниво на лихвата е 12,12%, а през април 2010 г. е било 13,12%. Т.е. за една година има поевтиняване от 1%. При лихвите по старите потребителски кредити, отпуснати в левове, също няма съществена промяна. Към април 2011 г. те са били от порядъка на 12,22% срещу 12,36% през същия месец на миналата година, информира вестник Монитор.

Само за един месец обаче лихвите по големите нови кредити за фирми са се увеличили с 1,40%, става ясно от статистика на Българската народна банка (БНБ). През април средната лихва по кредитите над 1 млн. евро, които са договорени в левове, е 8,08%. През март обаче тя е била 6,69%, т.е. има увеличение от 1,39-процентни пункта. Кредитите над 1 млн. евро, които са били договорени в европейската валута, са се оскъпили с около 1,54-процентни пункта. Така към края на април средната лихва по тях е 9,93%.

При по-скромните заеми за бизнеса, които са под 1 млн. евро обаче, има подобряване на условията. На месечна база за новите малки кредити, договорени в левове, има спад на лихвата с 0,55-процентни пункта. Така през април тя е 9,67% спрямо 10,22% през март. При малките заеми, взети в евро, поевтиняването е по-голямо и е от порядъка на 0,78-процентни пункта. Така миналия месец средната лихва по този тип кредити е била около 7,92%.
Наскоро банкери прогнозираха, че през тази година трезорите няма да променят много лихвите въпреки покачването им в световен мащаб. Причината е стабилната икономика у нас и жестоката конкуренция между трезорите.

 

Още новини