Начало Новини Актуално JEREMIE предлага нисколихвени кредити чрез нова схема

JEREMIE предлага нисколихвени кредити чрез нова схема

Актуално

ниски лихви кредит JEREMIEПредприемачи в България ще могат да получат кредити през следващите три години при по-изгодни за тях лихвени условия от досегашните. Заедно с това кредитирането ще бъде с по-ниски такси и комисионни и ще се прави без излишна бюрокрация. Кредитите ще се получават и с по-ниски обезпечения.

Лихви по кредитите, предоставяне за дейности на микро, малки и средни предприятия, в диапазона между 3% и 8% стават възможни благодарение на финансиране от Европейския инвестиционен фонд чрез схемата JEREMIE. Тези лихвени нива са между 50% и 60% по-ниски от средните за пазара в България. Програмата е позната в страната, новото е в промяната на условията, които са в полза на бизнеса.

JEREMIE (Съвместни европейски ресурси за микро-, малки и средни предприятия) е инициатива на Европейската комисия и на Европейската инвестиционна банка, която цели да подпомогне бизнеса.

Четири български банки - Прокредитбанк, Първа инвестиционна банка, Societe Generale Експресбанк и Алианц банк, се включват в инициативата. Европейският инвестиционен фонд предоставя чрез JEREMIE 130 млн. евро, а участието на четирите банки се състои в осигуряване на същата сума, управление на парите и работата с получателите на кредитите. Така общото финансиране по новата схема е в размер на 260 млн. евро, уточни Ричард Пели, изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд. 
Банките поемат също ангажимент да намалят чувствително или да премахнат таксите.

Банките, включващи се в програмата, бяха избрани след кандидатстване от тяхна страна и в края на 2012 година са подписали договореност с Европейския инвестиционен фонд за новите условия, при които ще осъществяват финансирането на предприятията. Фондът не се намесва в дейността им със собствени административни изисквания, но ще следи за спазването на приетите условия.

Реално процесът по кредитирането може да започне през март 2013 г. Сумата от 260 млн. евро трябва да бъде отпусната от банките до края на 2015 г.

Кредити по схемата могат да получат напрактика над 95% от българските фирми. Очаква се над 3000 микро, малки и средни фирми да се възползват от по-изгодните условия.

Изисква се кандидатите да са фирми с не повече от 250 служители, да имат годишен оборот, който не надвишава 97,5 млн. лева и общата стойност на активите им да са под границата от 84 млн. лева. Няма да се предоставят средства за селскостопански дейности и на земеделски производители. Има ограничения и за фирми, които се занимават с транспорт и с добив на въглища. Предприятия от всички други сектори на икономиката могат да кандидатстват. Средствата обаче трябва да бъдат вложени в нови проекти. Не се допуска рефинансиране на стари дългове и погасяване на задължения към доставчици.

Горната граница за възможното финансиране по схемата за една фирма се доближава до 2 млн. евро.

Прокредитбанк ще управлява най-голям финансов ресурс по новите условия на схемата JEREMIE - общо 100 млн. евро. 50% от тази сума е собствен ресурс на банката. От банката потвърдиха, че са възможни лихви от 3,25% на годишна база, а също така и 24-месечен гратисен период, липса на такса за разглеждане на документите за проекта, с който се кандидатства и премахване на годишната такса за управление на кредита.

По-добрите условия за отпускане на кредит от страна на българските банки стават възможни, защото Европейския инвестиционен фонд гарантира, че ще покрие 50% от загубите, които банките могат да претърпят по схемата. 

Първа инвестиционна банка се включва с 70 млн. евро. Кредитирането по JEREMIE ще бъде достъпно и за микро предприятия и се очаква лихвите, които ще предложи ПИБ, да не надвишават 5%. Срокът на заемите, които банката ще предоставя, ще бъде до 10 години. 

 

илко груев

Още новини