Начало Новини Актуално Жени предприемачи обмениха добри бизнес практики в Стара Загора

Жени предприемачи обмениха добри бизнес практики в Стара Загора

Актуално

Жени предприемачи, представители на различни производствени сектори, се срещнаха в Стара Загора за да дискутират добри практики за устойчиви решения в индустрията. Организатор на форума е първият в страната социален акселератор Дамска бизнес общност към Съвета Предприемачество и стартъп на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Менторите.БГ.

Нашата цел е да разкажем малко повече на всички жени, които имат желание да започнат бизнес, какво могат да направят. Искаме да мотивираме и дамите, които вече имат бизнес как да помогнат на програмата, как могат да се включат и да работим заедно, каза една от основателките и съпредседателки на Дамската бизнес общност Гена Събева. Тя подчерта, че мисията на организацията е развитието на предприемачеството в България. Събева разказа, че през 2021 г. общността е започнала с осем жени ментори, за да достигне днес до 23 дами. На стартиралото четвърто издание през януари т.г. посрещнахме 57 дами участници, които ще черпят опит и знания от 23 ментори, все успешни и ярки жени с богата бизнес експертиза. Надяваме се, днес да поставим началото на активно и ползотворно сътрудничество с вас, допълни още тя.

Сред акцентите в днешния форум беше обсъждането на нормативните изисквания за бизнеса - екологичните, социалните и управленските стандарти във връзка с устойчивостта, както и споделяне на добри практики за устойчиви решения в различните индустрии. Присъстващите се обединиха около тезата, че темата е изключително актуална за старозагорския регион предвид предстоящия плавен преход и трансформации в икономиката. 

Следващото събитие на Дамска бизнес общност ще се проведе на 10 април в Габрово.

Националната менторска програма за жени предприемачи е част от дейността на Съвета Предприемачество и стартъп към Българската търговско-промишлена палата. В поставените от Съвета цели са развитие на предприемачеството в България и в частност женското предприемачество и връзката образование - бизнес. Менторската програма се реализира в партньорство с Българска търговско-промишлена палата, Предприемачи БГ, Менторите БГ, Фондация За добрите примери в бизнеса, Smart Lady, BPW България, UNHCR Bulgaria и др. организации и институции.

Програмата е насочена към стартиращи предприемачи - дами, които имат идея за бизнес и искат да я реализират, но нямат кураж, знания и опит; собственички на вече съществуващи бизнеси в развитие, които търсят подкрепа, за да се справят с предизвикателствата, с конкуренция, с пазарите, с налагането на бранда или с друг тип предприемачески казуси; дами в семейния бизнес, които търсят решение за личностното си израстване като предприемач - следващо поколение, посочват организаторите. За първи път менторската програма се провежда през 2021 г. Тогава се ражда и финалното събитие - Арена на дамския бизнес. След три успешни техни издания, през 2023 г. се оформи и Дамска бизнес общност, която поддържа енергията и ентусиазма на ментори, участнички и партньори.

Източник: БТА

Още новини