Начало Новини Актуално Железничарите не се отказват от стачката

Железничарите не се отказват от стачката

Актуално

Нямаме никакви основания да отменяме едночасовата предупредителна стачка на 10 март, съобщи Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ и на Стачния комитет. Така той коментира изказването на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, че може и да не се стигне до протест.

"Докато не се подпише споразумение, удовлетворяващо нашите искания, няма да отменим протестните действия - добави синдикалният лидер. - Готови сме на преговори във всеки момент, защото не искаме да се нагнетява напрежение. Категорично сме против драстичните съкращения в системата, готови сме да подкрепим инвестиционните програми на двете дружества, при условие, че те са обвързвани и с програми за преквалификация на освободения персонал. Смятаме също, че когато се правят смесени дружества - например за колетната дейност и почистването на влаковете, да се запазват работните места. Няма да отстъпим и от исканията си за запазване на доходите и за подобряване условията на труд", посочи още той, пише вестник Старозагорски новини.

Ако до 10 март не се постигне споразумение между работодателите и синдикатите, утре от 10 до 11 часа всички влакове ще спрат. Ако в рамките на деня не бъде постигнато споразумение с представителите на Холдинг БДЖ АД и НК "Железопътна инфраструктура", от 11 март всеки ден между 8 и 16 часа ще има ефективна стачка.
Причините за протестите са неизпълнените ангажименти по Колективния трудов договор за изплащането на договорени социални суми и липсата на споразумение между страните за предстоящите 30% съкращения в системата. Синдикатите са против съкращаването на 7544 души от железницата, по изискване на Световната банка, срещу отпуснат заем от 600 милиона лева.

Още новини