Начало Новини Актуално Железничарите готови за преговори и стачка

Железничарите готови за преговори и стачка

Актуално

Готови сме за стачни действия, но ще спазим всички срокове и процедури по Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС), заяви вчера Димитър Динев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ - Стара Загора, и говорител на Националния стачен комитет. "Поканили сме ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" на среща днес от 13 часа или друг удобен за тях час, за да се споразумеем за осигуряването на минимално транспортно обслужване, според изискванията на чл. 14 от ЗУКТС.

Необходимо е да се гарантира, че по време на стачните действия няма да възникнат ситуации, представляващи опасност за транспортното обслужване на гражданите, преноса на стоки и други предвидени от закона случаи. Ако не се разберем, ще предприемем следващата крачка - да се обърнем към Националния институт за помирение и арбитраж, следва процедура и едва тогава можем да пристъпим към реални протести. Законът е калпав, а процедурата - дълга и тромава, затова най-рано в началото на следващата седмица ще можем да кажем кога ще преминем към стачка", коментира Димитър Динев.
Синдикатите заплашиха със стачка, ако държавата и ръководството на железниците не осигурят пари за заплати в дружеството до края на годината. Служителите все още не са получили нищо от обещаните от правителството 7 милиона лева за августовски заплати.
В готовност за стачка са почти всички повече от 15 хиляди служители в компания "Железопътна инфраструктура", припомни говорителят на стачния комитет. Всички искания към работодателите са конкретизирани - спиране на съкращенията на персонала чрез закриване на работни места, гари и части от жп мрежата и гарантиране на възнагражденията - аванс до 15-о число на текущия месец, заплата и други възнаграждения за предходния месец - до последна дата на текущия месец. "Искаме да се гарантират заплатите за срока на Колективния трудов договор, който изтича на 31 декември 2010 година. Не ни устройва формулата "2010 година равна на 2010 година", защото осигурените в същия обем средства ще бъдат малко повече от половината от необходимите", добави Динев.
От стачния комитет очакват сериозни преговори с представителите на работодателя и са категорични, че ако се стигне до протести, ще бъде осигурена задоволителна транспортна услуга за хората.

Още новини