Начало Новини Актуално Жълт прах посипа отново Стара Загора

Жълт прах посипа отново Стара Загора

Актуално

Входът на жилищния ни блок е обсипан с жълт прах след дъжда на 16 май, жалваха се пред "Старозагорски новини" живущи на ул."Господин Михайловски" 47. Проверката на медията, извършена през вчерашния ден, установи, че грапавините на паркинга пред входа на блока са запълнени с фин лимоненожълт прах, останал от проливния дъжд на 17 май.

Периферни 10-15-сантиметрови лимоненожълти оцветявания имаше и по локвите на ул."Васил Левски", пише вестник Старозагорски новини. Сериозно количество от прахта се беше събрало в географската карта в двора на ГПЧЕ "Ромен Ролан". На вид той е с брашнообразна консистенция, а при стриване с пръсти остава усещане за мазни следи.
Подобна лимоненожълта феерия беше регистрирана в Стара Загора през 2006 г. Освен центъра на Стара Загора, масово пожълтяване имаше в село Богомилово и в Старозагорските минерални бани. Тогава от РИОСВ съобщиха, че жълтият прах се дължи на цъфтежа на черния бор. Три години по-късно, тоест вчера, медията ни отново се обърна за коментар към екоинспекцията. Публикуваме отговора без редакторска намеса:

Наблюдаваните на места жълти оцветявания се дължат на поленов прашец от цъфтежа на иглолистните видове

Във връзка със запитване от вестник "Старозагорски новини" за наличието на жълти оцветявания по улици, паркове и градини в град Стара Загора, експертите на РИОСВ-Стара Загора извършиха проверка в различни части на града. Бяха обходени паркове - "Аязмото", "Тракия" и "Александър Стамболийски" (Житен алан), както и терените около училищата на: строителен техникум, езикова гимназия, 4-то и 5-то основни училища.
При огледите, отново бяха наблюдавани жълти оцветявания по пътните настилки и по алеите на парковете, които се дължат на поленов прашец с характерния лимонено-жълт цвят.
РИОСВ-Стара Загора припомня, че през този период, месец май, се наблюдава цъфтеж на иглолистните видове, като този процес е най-интензивен при черния бор.
Жълтите петна са най-видими особено след дъжд, придружен със силен вятър, който разнася поленовия прашец и на по-отдалечени места.
При подобен сигнал, през май 2006 г., бяха извършвани и изследвания на прахообразното жълто вещество от Института по ботаника към БАН, които установиха, че то съдържа поленови зърна (цветен прашец), отделяни в процеса на размножаване на някои видове бор.

Голямото разминаване

Освен изследването на БАН, по молба на "Старозагорски новини" през 2006 г. професионални еколози от "Мини Марица-изток" ЕАД взеха земни проби с жълт прах от Стара Загора, както и количество от праха от географската карта на ГПЧЕ "Ромен Ролан". Лабораторното изследване беше извършено в Минно-геоложки университет "Св.Иван Рилски", което установи, че жълтият прах съдържа 1/4 от Менделеевата таблица, но не и поленови зърна. Преобладаващо беше съдържанието на желязо, сяра, фосфор и манган, но имаше също барий, арсен, кобалт и редица още тежки метали. На пробите беше извършен и Тест за фитотоксичност от Националния център по опазване на общественото здраве.
Резултатите от експеримента показаха остър фитотоксичен ефект върху тест-организми, препоръчани от ISO-7346-1 и Европейските директиви - анекс VII и VII. "Наблюдава се смъртност в 100% на тест-микроорганизмите до 24-тия час от експеримента в пробата (неизвестен жълт прах)", пишат в заключението си от Националния център по опазване на общественото здраве.

Дали в Стара Загора не открихме екологичен инсектицид?

Този буквално сензационен извод се налага, като се съпоставят двете изследвания - това, направено в Института по ботаника на БАН (поръчано от РИОСВ), и изследването на Националния център по опазването на общественото здраве. Защото хем жълтият прах е от полените на боровете, хем дава 100% смъртност на тест-организмите.

А защо жълтата феерия се яви 3 години по-късно?

Този въпрос не е риторичен и медията ни моли държавните институции да установят този феномен. Нима боровете през 2007, 2008 и 2009 г. не са цъфтели, или пък е нямало ветрове и пролетни дъждове? Дали за това са виновни метеорологичните условия (плюс ТЕЦ-овете, транспортът, битовото отопление)... или нерегламентирани дейности, извършващи се със стари боеприпаси в Старозагорско?

Още новини