Начало Новини Актуално Изявление на Европейската комисия относно SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на

Изявление на Европейската комисия относно SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии)

Актуално

ЕКПрез последните няколко дни в българското публично пространство се разпространи твърдението, че Европейската комисия се опитва да наложи понятието трети пол в българските училища. Беше написано, че предлагайки инструмента SELFIE на училищата в България, Комисията проповядва джендър идеология. Всички тези твърдения са неверни - заявяват от пресцентъра на Представителство на Европейската комисия в България.

Ето защо Комисията би желала да изясни следното:

  • Само държавите членки на ЕС са компетентни да решават въпроси, свързани с каквато и да било терминология за определяне на пола съгласно техните конституции.
  • SELFIE е доброволен и анонимен инструмент в подкрепа на училищата при употребата на цифрови технологии за преподавана и обучение. Всички заинтересовани училища могат да се регистрират на платформата и да направят самооценката, и резултатите от SELFIE остават само за съответното училище и не се споделят другаде.
  • SELFIE беше разработен в тясно сътрудничество с експерти по образованието и над 5000 училищни ръководители, учители и ученици. Първата версия на инструмента беше тествана в 650 училища в 14 държави.

 

Още новини