Начало Новини Актуално Известен фалшификатор е задържан заради печатницата в село Долно Сахране

Известен фалшификатор е задържан заради печатницата в село Долно Сахране

Актуално
Стоян Пашов е задържан заради печатницата в Долно Сахране

40-годишният Стоян Пашов от Казанлък е задържан при акция на служители на сектор Борба с организираната престъпност - Стара Загора заради съучастие в разкритата през октомври 2010 г. печатница за фалшива валута в село Долно Сахране, община Павел баня.

Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, на 1 октомври 2010 г. при съвместна операция на антимафиотите, Областните дирекции в Габрово и Стара Загора и партньорите от Европол и Сикрет сървис, беше разкриха голяма нелегална печатна база за фалшиви пари в павелбанското село Долно Сахране. Арестувани бяха трима души при осъществяване на сделка с 50 000 евро и 10 000 долара. Двама от тях - Марин Христов, на 25 г. от Габрово и 43-годишният казанлъчанин Иван Гочев са криминално проявени. Групата е наблюдавана от месеци.

Печатницата е базирана в постройка към къщата на майката на Иван Гочев. Помещението е оборудвано с професионална техника за офсетов и ситопечат, машина на която са изработвани холограмните стикери, гилотина за рязане на банкнотите и всички необходими консумативи. От различни помещения са иззети още 80 000 евро и 27 500 долара с изключително качество. Банкнотите са със защитените знаци на съответната валута. Намерени са и голямо количество фалшиви винетни стикери.

Четвъртият арестуван на 13 април Пашов е професионален полиграфист и виртеозен фалшификатор. Той беше задържан и през 2009 г. Тогава бяха иззети голямо количество образци и заготовки за изработване на фалшиви дипломи за средно и висше образование, свидетелства за регистрация на автомобили, матрица за изготвяне на винетни стикери. При претърсване на дома и офиса на Пашов в Града на розите, както и в гараж в село Черганово, използван от съпругата му, бяха намерени фалшиви стикери със знака на полицията, на емблеми на специализирания отряд за борба с тероризма, както и множество документи.

Пашов е задържан за 72 часа. Работата по случая продължава.

Още новини