Начало Новини Актуално Извършени са злоупотреби по време на мандата на проф. Светлин Танчев

Извършени са злоупотреби по време на мандата на проф. Светлин Танчев

Актуално
Общинското ръководство на Стара Загора

Вътрешен одит установи притеснителни факти по време на предходното управление на община Стара Загора. Независимо, че предишният кмет проф. Светлин Танчев също е издигнат от ГЕРБ, това не ни право по-малко снизходителни, съобщи на пресконференция градоначалникът Живко Тодоров. Проф. Танчев си е позволил еднолично, без решение на Общинския съвет, да издаде заповед, с която е ощетил общинския бюджет с 430 000 лева, е едно от нарушенията.

Той е давал ежемесечни компенсации на Автобусни и Тролейбусни превози за пътуванията на пенсионери. За целта са платени 480 000 лева, а местният парламент е одобрил 50 000 лева. Това е установено след сигнал на Тихомир Томов - бивш зам.-кмет от мандата на проф. Светлин Танчев и общински съветник от партия Нова сила.

Сезирах Окръжна прокуратура Стара Загора, но след дълго протакане обвинението реши, че няма основание за образуване на дело. Изпратих документите и до главния прокурор. След това Апелативна прокуратура в Пловдив се зае със случая, съобщи Тихомир Томов.

С две солидни суми са облагодетелствани още две фирми. Средствата са получени след договаряне без обявление, т.е. не са били обявени обществени поръчки, съобщи още Живко Тодоров.

Директорът на дирекция Строителство и инвестиции инж. Митьо Славов е изпратил до проф. Танчев докладна записка, с която го информира, че заради завишените критерии на общинското ръководство, което според него се явява непредвидено обстоятелство, следва фирма Хит, която отговаря за поддръжката на уличното осветление, да изпълни поръчка за определени райони. Така фирмата получава 4,788 млн. лева, без обществена поръчка.

Около 12 млн. лева, отново без обществена поръчка, са дадени на фирма Ес Би Ес за ремонти, асфалтиране и подмяна на плочките на тротоарите, установи още вътрешният одит.

По времето на управлението на проф. Танчев Община Стара Загора е претърпяла сериозни санкции заради пропуски и неспазване на проектната документация.

При одобрено финансиране в размер на 1 990 296 лева по проект Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление по ОП Административен капацитет, управляващият орган е признал 1 126 227 лева, заяви Живко Тодоров. Наложена е и санкция от 200 000 лева.

От общия бюджет, 35 000 лева са за хонорари на екипа по проекта. От тях са признати 16 000 лева, останалите са за сметка на общинския бюджет, съобщи финансовият директор Цанка Ганева.

Санкция в размер на 238 000 лева е наложена на Общината и по проект За децата на Стара Загора - с отговорност и любов, който беше за ремонт на детски градини и училища, на стойност 5 784 049.99 лева.

Дирекция Устойчиво развитие и евроинтеграция, чиито служители разработват проектите за европейско финансиране, не са били включвани в екипите, които изпълняват спечелените проекти, и по този начин не са имали никакъв досег до тях, обясни още Живко Тодоров. Тази порочна практика вече е преустановена, каза още той.

Реорганизиран е и Инспекторатът, защото по времето на проф. Танчев, той е можел да предприеме проверки само след санкция от страна на кмета. Така на практика, служителите са били с вързани ръце, каза още настоящият градоначалник.

Заради нарушенията ще им персонални санкции в общинската администрация, като се започне от директора на дирекция Правни дейности Любомир Пеев, стана ясно по време на пресконференцията.

Материалите по случаите ще бъдат предадени в ОДМВР - Стара Загора.

Още новини