Начало Новини Актуално Извънреден събор на БЛС искат старозагорските медици

Извънреден събор на БЛС искат старозагорските медици

Актуално

На извънредно заседание на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Стара Загора единодушно бе гласувано искане за провеждане на нов извънреден събор на БЛС, и то в най-скоро време", съобщи председателят на РК на БЛС д-р Светослав Стоименов.

Старозагорските лекари настояват дневният ред на събора да бъде само от една точка, а именно - разясняване на съвместното споразумение от 6 октомври, подписано от председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов, министъра на здравеопазването, министъра на финансите и управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като гарант за неговото осъществяване се явява премиерът Бойко Борисов.  
В искането си старозагорските медици не подлагат на съмнение искреността и почтеността на подписалите споразумението и се надяват то наистина да развие здравната система към по-добро през следващата година. Същевременно обаче те поставят редица въпроси по отношение на някои точки от споразумението и смятат, че единствената възможност да бъдат получени удовлетворителни отговори е провеждането на нов 51-ви извънреден събор на БЛС. На събора ще трябва да бъде гласувана и отмяната на предвидените преди подписаното споразумение протестни действия в регионален и национален мащаб. Съгласно устава на БЛС и Закона за съсловните организации, решения, взети на предходен събор, могат да бъдат отменени само от предидущ.
Старозагорските медици смятат, че по този начин ще бъде възстановено колективното ръководство на съюза, тъй като според тях отмяната на протестните действия била еднолично решение на председателя на БЛС.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини