Начало Новини Актуално Източномаришките миньори застанаха зад Каолин

Източномаришките миньори застанаха зад Каолин

Актуално

Конфликтът между "Каолин" АД и група жители на Меричлери, който тлее от няколко месеца, вчера прерасна в открит протест. Инициативният комитет, предвождан от председателя на Политически клуб "Екогласност" и общински съветник от Хасково Емил Георгиев, заяви в четвъртък, че от 11 часа в неделя ще блокира кръстовището на пътя Чирпан - Меричлери.

Недоволните твърдят в един глас, че кариерата край градчето замърсява частните им имоти, а взривовете ще погубят известния минерален извор. Те настояват за доклад за оценка на въздействието върху околната среда и почистването от земни маси на няколко лозя. В дух на непримиримост във Фейсбук жители на Меричлери се заканват да спрат работата на кариерата на "Каолин", независимо че не разполагат с нито един читав документ, доказващ нарушения, пише вестник Старозагорски новини.
Атаката срещу българската фирма започна от медии, приближени на ДПС, а през последните дни се пренесе и в БТВ. От телевизионния екран възмутена жена показваше "съсипаното си лозе", което, според ръководството на "Каолин", отдавна е купено и изплатено. Така или иначе обаче, напрежението ескалира, а от Инициативния комитет не проявяват особено желание да седнат на масата за преговори.
В събота срещу атаките на Инициативния комитет, подкрепяни от ПК "Екогласност", застанаха представителите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите при КНСБ. След като са преценили ситуацията, те са взели категорично решение да подкрепят колегите си от "Каолин". На ответен митинг в центъра на Меричлери, половин час по-рано от протеста на Инициативния комитет, председателят на федерацията Пенчо Токмакчиев заяви, че те са за запазването на работните места и че не съществува нито един документ, доказващ вреди от работата на кариерата - правени са замервания за запрашаване от РИОСВ - Хасково, а специалисти са регистрирали сеизмичните вълни при взривните работи и са доказали, че те в никакъв случай не могат да застрашат минералния извор. Той подчерта, че "Каолин" дава работа на 200 души от района - миньори, шофьори и механици, и че проблеми на практика не съществуват, а те са инспирирани от икономически интереси. Според Токмакчиев, ако кариерата спре работа, то сероочистващите инсталации на ТЕЦ-овете ще останат без варовик, ще бъдат принудени да намалят мощностите си, тъй като в противен случай в атмосферния въздух ще се емитират огромни количества серен диоксид, а рудниците на "Мини Марица-изток" ще намалят обема на добиваните въглища. Синдикалният лидер напомни, че след два-три месеца в редовна експлоатация ще влезе и новата централа на Ей И Ес, за чиито сероочистки варовикът ще бъде доставян също от "Каолин". Синдикалният лидер предупреди, че ако съответните компетентни органи не вземат адекватни мерки, федерацията е в състояние да изведе на протест 30 000 миньори. От синдикалното ръководство на "Каолин" пък се заканиха да прекратят работата си на всички обекти в страната и да блокират жп линията София - Русе.
Защо скачат жителите на Меричлери срещу "Каолин", след като концесията е дадена от Министерския съвет, а многобройните проверки на РИОСВ - Хасково, които продължават повече от месец, констатират, че няма никакви нарушения на еконормите? Според Стойчо Михалев - собственик на частна транспортна фирма, работеща на кариерата, атаките са от страна на ДПС. От една страна, партията на Доган не била доволна, че не нейни фирми, а русенската давала хляб на електората от района и по този начин отслабвала влиянието на ДПС, а от друга - "Каолин" вече била на 104-то място сред българските фирми и определени кръгове се стремели да я натиснат. Михалев заяви, че познава отлично схемата за икономическо въздействие, че е впечатлен от коректността на "Каолин" и че той и хората му няма да отстъпят пред необоснованите искания на протестиращите.
Според служители на фирмата, която има обекти и извън България, независимо от финансовата криза, през миналата година не е съкратен нито един работник. При нормална работа на кариерата край Меричлери пък минималната заплата можела да се закове на 800-900 лева на месец. В границите на концесията, подписана от МС, влизали 840 декара, а сред тях и 150 частни имота. До този момент били изкупени около 90 на тройно по-висока цена от държавната за пета категория земи. Така на практика за пустеещи терени хората получавали по 1000 лева на декар. Доклад за оценка на въздействието върху околната среда не бил правен, тъй като работната площадка е на територия от 190 декара и е под изискваните за тази процедура размери.
На сборния пункт на протестиращите жители се бяха събрали стотина души, които разпалено защитаваха исканията си. Според кметицата Ваня Стоянова това са недоволните от всичките 1700 избиратели в Меричлери. На журналистически въпрос колко работят за "Каолин" тя отговори, че там си вадят хляба около 50 души и че градчето няма друга алтернатива за трудова заетост. Запознати с действията на организаторите споделиха, че на ромите, мяркащи се сред недоволните, им е обещана безплатна екскурзия до София на 11 август - в деня на протеста по жълтите павета.

Още новини