Начало Новини Актуално Изследват здравето на младежи от 6 общини от област Стара Загора

Изследват здравето на младежи от 6 общини от област Стара Загора

Актуално

Специалисти по белодробни заболявания от Университетската болница в Стара Загора ще прегледат през този месец по 70 ученици от 12-и клас от 6 общини в Старозагорска област - Чирпан, Казанлък, Гурково, Раднево Гълъбово и Стара Загора.

„Здравният скрининг на младежите се провежда в рамките на научноизследователски проект, по който преподаватели от Тракийския университет работят от 2009 година", поясни в интервю за Дарик ръководителят на проекта проф. Цанко Яблански. Той допълни, че прегледите включват пълни изследвания на респираторната дейност и електрокардиограма. Според професора, резултатите от изследванията, както и анализът им, ще бъдат готови до края на годината. Здравният скрининг ще струва около 15 000 лева.
Стойността на екопроекта, който ще завърши догодина, е 637 000 евро, като 15% от сумата е кофинансирана от Тракийския университет и от Община Стара Загора.
Партньори са Община Стара Загора, Гражданско обединение „Екоцентър", Универститетът по естествени науки в град Оз, Норвегия, и Държавният университет в Осло.

Информация: вестник Новината

Още новини