Начало Новини Актуално Изследват продуктите Стара планина със соя в референтна лаборатория в чужбина

Изследват продуктите Стара планина със соя в референтна лаборатория в чужбина

Актуално
Стара Загора

Допълнително изследване в референтна лаборатория в ЕС ще бъде направено на пробите от продуктите Стара планина, където ще бъде извършен и количествен, и качествен анализ за наличие на соев протеин. Това беше договорено на среща днес между ръководството на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), ръководството на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и представители на три от засегнатите фирми.

По време на разговорите в НВМС Асоциацията декларира пълна готовност да съдейства за изясняване на случая. Месопреработвателите изразиха предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина. Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба.
Друга договореност, постигната на срещата, е инспектори от ДВСК да вземат проби от вложените суровини и подправки.
Искаме възможно най-скоро да изясним каква е причината, тъй като това е важно както за нас като контролен орган, така и за производителите. Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта, заяви генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов.
АМБ ще отдели ресурси, тъй като е убедена в коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от същите партиди в трета референтна лаборатория в държава-членка на ЕС, каза изп. директор на АМБ д-р Светла Чамова. Експерти на асоциацията ще участват и в процеса на обратна проследяемост, съвместно с контролните органи.
При анализ в Референтния център по безопасност на храните на седем проби от продукти, произведени по утвърдения стандарт Стара планина, бе установено наличие на соя в кренвирш, колбас, карначе и кебапче. Инспекторите от ДВСК са взели пробите от търговската мрежа. Методът, по който са направени изследванията, е базиран на официален метод на Асоциацията по аналитична химия на САЩ и се ползва за доказване на наличие на соев протеин в месо и месни продукти.

 

Още новини