Начало Новини Актуално Израел има интерес към покупката на земи в България

Израел има интерес към покупката на земи в България

Актуално

Израелските компании проявяват интерес към покупката на земеделски земи в България. Това стана ясно на срещата на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с неговия израелски колега Шалом Симхон, министър на земеделието и развитието на селските райони. България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да ги управлява добре и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд, обяви министър Найденов.

Той обясни, че държавата има близо 3 млн. декара земи. Министър Найденов предложи да се създаде съвместен проект с Израел за по-рационално използване на земи от държавния фонд, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.
Другите интереси на Израел са насочени в областта на напояването и агротехнологиите. Министър Найденов посочи на срещата, че държавата няма средства да възстанови разрушените системи за напояване. Надяваме се да ни помогнете да вкараме израелски технологии за напояване и много пустеещи земи да се възстановят и да станат обработваеми, особено тези от държавния фонд, подчерта българският министър. От своя страна израелският министър Симхон допълни, че Израел ще предложи сътрудничество с технологии за напояване и проекти за земеделски земи.
Министър Найденов поиска помощ и съдействие още в областта на безопасността на храните. Израел пък се интересува още да помага за модернизиране на млечното говедовъдство в България, обясни министър Симхон. Освен това и от месопроизводството и специално в отглеждането на месодайни породи говеда в България с цел да се изнася месо за Израел, тъй като имат недостиг.

Още новини