Начало Новини Актуално Изпитване за реакция на огън се проведе в лабораторията на ЦИЕС - Стара Загора (видео)

Изпитване за реакция на огън се проведе в лабораторията на ЦИЕС - Стара Загора (видео)

Актуално
изпитване реакция огън лаборатория ЦИЕС

В Лабораторията за изпитване на строителни продукти за реакция на огън към Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) - Стара Загора, бяха демонстрирани възможностите на иновативен пиростикер. Той осигурява активна защита при пожар от огън.

Пиростикерът е разработен на базата на нано технология. Дело е на руската фирма Пирохимика, чийто представител за България е Руска дистрибуционна компания (РДК).

Представителите на руската фирма Пирохимика демонстрираха как наличието на стикера задушава за секунди пожар в електрическо табло, в канали за монтаж на кабели или в повдигнат под. Това става след химическа реакция и отнемане на кислорода и включването му в безвреден газ.

Пиростикерът е автономен, самозагасящ се продукт. Този процес се осъществява благодарение на температурата, която се развива, съобщи Милен Стефанов, мениджърът по продажбите на Руска дистрибуционна компания ЕООД.

Стикерът се поставя или залепва в електрически табла, в разпределителни табла, в контакти, кутии на сървари и в други обекти, в които съществува риск от пожар. Той потушава огъня в малки затворени обеми и в ел. розетки, за броени секунди и недопуска неговото разпространение. Предстои продуктът да бъде разпространен в България. В Русия цената на пиростикер за един контакт е около 7 лева, а за голямо ел. табло с обем 140 литра - около 400 лева. Препоръчително е такъв стикер да има във всеки Пиростикерът има активен живот и действие 5 години. Той сработва и потушава възникнал огън до 3 пъти, но е желателно след пожар да бъде сменен, съветват от фирмата производител.

Лабораторията за изпитване на строителни продукти за реакция на огън към Център за изпитване и европейска сертификация - Стара Загора е снабдена с най-модерно оборудване. Тя разполага с висококвалифицирани специалисти, преминали обучения в институт SP в Швеция. Лабораторията е официално призната и обявена пред Европейската комисия. Целта на изпитването на пиростикера в Лабораторията за изпитване на строителни продукти за реакция на огън е ЦИЕС да издаде европейски сертификат, чрез който продуктът да може да се продава в България и в страните от Европейския съюз.

 


Теоретично запознаване с възможностите и приложението на новаторската нанотехнология, предотвратяваща пожари в електрически инсталации, направена в залата на ЦИЕС - Стара Загора


Моменти от практическата демонстрация в лабораторията на ЦИЕС за изпитване на строителни продукти за реакция на огън от специалисти на руската фирма Пирохимика

Център за изпитване и европейска сертификация - Стара Загора

042 620368

042 602377

ctec@ctec-sz.com

Стара Загора, ул. Индустриална 2

 

Още новини