Начало Новини Актуално Изписват днес братята, боледували от свински грип

Изписват днес братята, боледували от свински грип

Актуално

Двамата братя, заразени със свински грип, най-вероятно днес ще бъдат изписани от Инфекциозното отделение на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович". Те са от Казанлък, на 28 и 30 г., фенове на ЦСКА, които са пътували до Италия, за да подкрепят любимците си за мача от евротурнирите с гранда "Рома" на 3 октомври т.г.

След оплакване от настинка, на 7 октомври те са насочени от личния си лекар за консултация с инфекционист. Ден по-късно са настанени в Инфекциозното отделение в областната болница, а пробите, взети от РИОКОЗ и изпратени до Централната референтна лаборатория, потвърждават диагнозата. Двамата братя са заразени с вируса на грип от типа N1H1, популярен като свински грип, пише вестник Старозагорски новини.
В Инфекциозното отделение започват тяхното лечение с антивирусен препарат "Тамифлу", а заболяването им протича съвсем леко, информират лекуващите.
"Тези два случая ще са последните, в които ще се информира гражданството по региони. От 12 октомври всички случаи ще са обобщени в националния бюлетин от Здравното министерство", каза директорът на РИОКОЗ - Стара Загора, д-р Елена Канева.
Досега заразените от свински грип в област Стара Загора са общо шест, като до един са на наши сънародници, пътували зад граница или идващи от вън. От здравната инспекция припомнят основните мерки за предпазване от грип. На първо място трябва да се избягват контактите с болни хора. Болните трябва да си стоят вкъщи, да не ходят на работа или училище и така ще предпазят другите от заразяване. Да се избягват масовите събирания. При кихане и кашляне да се покрива устата с кърпичка, а след ползването й да се изхвърля в коша за отпадъци. Да се мият ръцете често с вода и сапун. Ако има болен в семейството, трябва да се изолира в отделна стая, да се храни с индивидуални прибори, здравите членове на фамилията да ползват предпазни маски.
Симптомите и при свинския грип, и при сезонния са еднакви - започват с температура, кихане, кашлица, болки в гърлото и в мускулите на цялото тяло, припомнят лекари.

Още новини