Начало Новини Актуално Изпълнителният директор на Загорка АД Рууд ван ден Ейнден оглавява Съюза на пивоварите в България

Изпълнителният директор на Загорка АД Рууд ван ден Ейнден оглавява Съюза на пивоварите в България

Актуално
Загорка

През 2010 г. членуващите в Съюза на пивоварите в България (СПБ) пивоварни компании са реализирали 4 815 000 хектолитра бира. Цифрите сочат, че икономическата криза продължава да се отразява върху продажбите на пивопроизводителите. Най-силно нейното влияние се вижда от анализа на пазара по видове опаковки: стъклени бутилки – 37%;  РЕТ – 53,6%;  наливно пиво – 5,6%, кенове – 3,8%.

Продажбите на пиво в стъклени бутилки имат спад от 14%, в кенове – 9%, докато за поредна година реализацията на бира в пластмасови опаковки се е увеличила с 10%, достигайки 2 580 000 хектолитра. Тенденцията на спад (около 15%) в продажбите на студения пазар се запазва през цялата година. Както и при другите бързооборотни стоки, тези данни достатъчно красноречиво показват преориентирането на консуматорите към продажби за вкъщи и търсенето на по-евтини стоки. Според маркетингови агенции консумацията на бира в страната е намаляла с около 4,5%.

бира

Данните бяха предоставени от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Браншовата организация представи развитието на пивоварния бранш през изминалата 2010 г и отчете дейността на сдружението. От тази година влиза в сила ротационен принцип за избор на председател на Управителния съвет на сдружението. Изпълнителният директор на Загорка АД г-н Рууд ван ден Ейнден е първият, който ще заеме председателското място след Владимир Иванов. Г-н Ван ден Ейнден представи пред журналисти и колеги от индустрията данни за изминалата 2010 година.Над 45 милиона лева са направените през 2010 г. вложения на членовете на СПБ  в оборудване и технологично обновяване на производството, логистични центрове и депа, иновации, материали и опаковки за търговските марки. Запази се тенденцията от последните години за инвестиции в обновяването на бутилки, кенове, етикети и капачки на лицензионни и местни марки бира на всички членове на СПБ. През изминалата година пивоварният сектор в страната продължи да предлага на своите потребители над 80 асортимента бира. На пазара се появи и нов бранд „Gredberg”, производство на „Ломско пиво” АД.

бира

През 2010 г. членовете на СПБ са платили към националния бюджет - над 139 милиона лева. Общо в бранша работят около 2800 човека. По данни на НОИ минималната заплата в сектора Производство на пиво и малц за 2010 г. е била 386 лв. Въз основа на действащия Браншови колективен трудов договор през 2011 тя  ще се повиши на 401 лв. Това е ясно доказателство, че  въпреки последствията от икономическата криза, грижата за работещите в сектора продължава да е приоритет за работодателите, членуващи в СПБ.

Нещо повече - Съюзът на пивоварите обяви, че независимо от стагнацията на пазара, няма да спре финансирането на проектите си за корпоративна социална отговорност както вътре в компаниите, така и в общите инициативи под егидата на СПБ. Съвместно с Превантивно-информационния център, София продължава образователната кампания Родители, вие можете да повлияете. Разговаряйте с детето си за алкохола.
Окуражени от постигнатите през 2010 г. резултати и положителния отзвук в обществото, тазгодишните инициативи на пивоварите са разширени с партньорството на НПО Солидарност. На телефона на Солидарност 0888 991866 и на инфолинията drugsinfo-bg.org всеки заинтересован може да намери професионална и адекватна консултация по въпросите на превенцията и алкохола.

2011 година е изпълнена със значими юбилеи – 20 години Съюз на пивоварите в България, 130 години българска пивоварна промишленост и 55 г. пивоварна наука. Зад всяка бутилка пиво в магазина, зад всяка чаша бира в заведението, стои дългогодишен опит, добри производствени практики, целият човешки и бизнес потенциал на членовете на Съюза на пивоварите. Потребителите заслужават да знаят това. Ето защо, въпреки предизвикателствата на кризата, предстоят много събития и новини, с които пивоварната общност публично ще отбележи емблематичните годишнини.

СПБ е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната и техните доставчици на суровини и материали. В организацията членуват производителите на бира: ”Болярка - ВТ” АД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг  България” АД, “Ломско пиво” АД, минипивоварните „При кмета” в София и „Вентура”- Варна. Компаниите от браншовата организация заемат около 95% от местния пазар на пиво.

Още новини