Начало Новини Актуално Изоставаме с прилагането на директивите на ЕС в областта на водите

Изоставаме с прилагането на директивите на ЕС в областта на водите

Актуално

Бълагария изостава в изпълнението на европейските директиви за опазване на водните ресурси. За това сигнализира Георги Терзов от дирекция Управление на водите в Министерството на околната среда и водите по време на семинар, организиран от Икономическия институт на БАН в партньорство с още 5 други бизнес структури.
Причина за това е, че пречиствателната и канализационна инфраструктура у нас е изграждана преди 20-30 години и то не много последователно.

Затова е трудно да догоним европейските ни партньори в тази област в кратки срокове, посочи Терзов, съобщиха от Mega Communication. Евродирективите обхващат над 920 селища у нас, като 120 са приоритетни. Те са с жители над 10 000 души и задължително всяко от тях трябва да има собствена пречиствателна станция. В момента 69 нямат такава, като сред тях са Ямбол и Ахтопол. В много от дунавските градове пречистването на водите не функционира, но е в период на изграждане.
Отпуснатите средства по Оперативна програма Околна среда са 1,2 млрд. евро, като за 400 млн. евро вече има сключени договори, казаха от МОСВ. Според експертите, ако искаме да успеем със сроковете до края на годината, трябва да ускорим темпа по усвояване на финансовата помощ от ЕС.
Финансирането по програмата няма да спре, тъй като е предвидено разсрочване в плащането. Променен е и подходът за отпускане на средствата. Вече няма да се прилага състезателен принцип при кандидатстване от общините, а ще се отправят директни покани към най-проблемните агломерации, стана ясно на дискусията в Дома на науката и техниката днес.
С цел доброто усвояване на средствата призоваваме общините към изключитено голяма активност, апелира Светлана Иванова от МОСВ. Участниците в семинара бяха запознати и с добрите практики, които прилага немската технология Bioworks и биологичното пречистване на ПОСВ – Троян.

Още новини