Начало Новини Актуално Изолираха огнища с дизентерия в с. Хан Аспарухово

Изолираха огнища с дизентерия в с. Хан Аспарухово

Актуално

Две огнища на заболели от дизентерия са изолирани в село Хан Аcпарухово към община Стара Загора. Това са две ромски семейства в двата крайни квартала на селото. В едното семейство са болни две деца до 6 години и бабата, а в другото - само две деца, потвърдиха от старозагорската РИОКОЗ.

Директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" към инспекцията д-р Божидарa Кайракова поясни за "Старозагорски новини":
"Заразата е открита още на 31 август у 4-годишното момиченце, което посещавало детската градина в селото. Направихме обстойни микробиологични изследвания на всички деца от детското заведение и персонала и не са открити нито заразени, нито здрави заразоносители. И двете огнища са изолирани, минал е дори карантинният период за контактите, пише вестник Старозагорски новини. В детската градина е направена пълна дезинфекция на помещенията и кухнята, така че всичко е под контрол и няма опасения за взрив от чревната инфекция."
Началникът на Детско инфекциозно отделение на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" д-р Йорданка Кючукова информира вчера, че всички лекувани деца с дизентерия от Хан Аспарухово са изписани с изключение на 4-годишното момиченце от детската градина, от което е тръгнала заразата:
"Тази седмица и тя ще бъде изписана. Обстановката в отделението е спокойна, нямаме взрив от заразни болести, всичко е в обичайните параметри", успокои д-р Кючукова.

Още новини