Начало Новини Актуално Износът през януари бележи ръст от 13,1% на годишна основа

Износът през януари бележи ръст от 13,1% на годишна основа

Актуално

По предварителни данни на НСИ през първия месец на 2010 г. българският бизнес е изнесъл стоки за 1,798 800 хил. лв., което е ръст от 13,1% спрямо месец януари 2009 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Над половината от този износ – 52,9%, е насочен към трети страни. Все още обаче продължава спадът през януари в износа към ЕС.

Най-голям дял от износа заемат минералните горива и масла – към януари 2010 г. те бележат ръст от 58% спрямо януари 2009 г. Следват суровините с ръст от 56%, машини и оборудване с ръст от 32%, разнообразни готови продукти с ръст от 17% и алкохол и тютюневи изделия, които бележат ръст от 10%, предаде Агенция Фокус. Регистриран е спад от 55% в износа на животински и растителни масла, при живите животни спадът е от 21%, а при химичните вещества спадът е от 1% на годишна основа.
Тези данни са доказателство за успешната политика на правителството за подкрепа и растеж на българската икономика. Виждаме първите сигнали за излизане от кризата – макар и все още плахи засега, данните показват, че икономиката започва да се съвзема, коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Още новини