Начало Новини Актуално Износът на български вина се е увеличил с 10% през 2010 г.

Износът на български вина се е увеличил с 10% през 2010 г.

Актуално
Министър Найденов на Трифон Зарезан

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов традиционно заряза лози в масива на изба Беса Валей в село Огняново, община Пазарджик по случай празника на виното Трифон Зарезан. Лозовият масив на Беса Валей е с площ 3000 декара.

По време на визитата министър Найденов разговаря на френски с изтъкнатия енолог и блендьор Марк Дворкин, главен експерт на вината Енира към избата. Министърът поздрави г-н Дворкин за прекрасния бленд, който е създаден в избата, в която основен собственик и инвеститор е граф Стефан фон Найперг, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.
Министър Найденов изрази задоволството си от повишения експорт на български вина през изминалите година, за 2010 г. е отбелязано нарастване с 10% от предходната или 57 млн. 683 хил. литра. Традиционните качествени български вина се завръщат на пазара на Близкият изток. Основният износ на България е насочен към Русия, Полша, Великобритания, Чехия, Литва и Германия, а най-голям дял в структурата на износ заемат бутилираните вина, което представлява 80% от общият износ. Той подчерта напредъка в усвояването на средствата по Програмата за преструктуриране и конверсия на винени лозя, което надхвърля 78%.
Изпълнителният директор на избата Ивайло Антонов сподели на празника, че избата е сключила договор с авиокомпания Луфтханза за доставка на вина и поучи поздравленията на министър Найденов, който подчерта че това ще допринесе за утвърждаване славата на българското вино.

Още новини