Начало Новини Актуално Износът на България се увеличава

Износът на България се увеличава

Актуално
износ стоки

През периода януари - февруари 2011 г. износът на България за страни извън Европейския съюз се е увеличил с 65,5% спрямо съответния период на предходната година, достигайки 2,4 млрд. лева, съобщиха от НСИ. Основните търговски партньори на България са Турция, Русия, Сърбия, Република Македония, ЮАР и Китай, които формират 54,5% от износа по това направление.

Значително нараства експортът за ЮАР, Индия, Хърватия и Турция. Спад е отчетен при износа за Перу, Иран, Сирия, Обединените арабски емирства, Египет и Япония.
През февруари 2011 г. показателят нараства с 56,6% спрямо същия месец на предходната година и е 1,1 млрд. лева.
Вносът на България от страни извън ЕС за първите два месеца на 2011 г. се е увеличил с 49,6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 2,6 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от ЮАР, Обединените арабски емирства, Казахстан, Албания, Сингапур, Египет и Украйна. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Канада и Перу.

През февруари 2011 г. вносът бележи ръст от 65,8% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1,3 млрд. лева.
Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България по това направление за периода януари - февруари 2011 г. е отрицателно и достига 267,0 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно е в размер на 66,8 млн. лева.

Още новини