Начало Новини Актуално Износът на България остава отрицателен, но с ръст от 50% на годишна база

Износът на България остава отрицателен, но с ръст от 50% на годишна база

Актуално
износ

Външнотърговското салдо на България с трети страни (извън Европейския съюз) за периода януари - ноември 2010 г. е отрицателно и възлиза на 3,2 млрд. лева. През ноември 2010 г. външнотърговското салдо с трети страни е отрицателно и достига 465,7 млн. лева.

През периода януари - ноември 2010 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 46,9% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 10,7 млрд. лева. Това става ясно от публикувани днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Украйна, САЩ, Сингапур и Китай, които формират 57% от износа за трети страни. Изнесените стоки за Китай са се увеличили със 140,6%, а тези за Украйна - със 104%. Износът за Русия и Сърбия бележи ръст съответно с 53,1 и 50,6%, за Република Македония - с 36.5%, а този за САЩ - с 9,8%. Значително нараства и износът за Перу, Република Корея, Индия, Виетнам и Бразилия .Спад е отчетен при износа за Обединените арабски емирства, Босна и Херцеговина, Канада, Индонезия, Сингапур, Албания и Египет, пише econ.bg.

През ноември 2010 г. износът за трети страни нараства с 46,6% спрямо същия месец на предходната година и е над 1 млрд. лева.
Вносът на България от трети страни за единадесетте месеца на 2010 г. се е увеличил с 14,6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 13,9 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Египет, Албания и Израел. Увеличава се вносът от Перу - с 62,2%, и Босна и Херцеговина - с 46,9%, а най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Казахстан, ЮАР и Норвегия.
През ноември 2010 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 45% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.6 млрд. лева (по цени CIF).
Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите единадесет месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. се е увеличил в преобладаващата част от секторите.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Разнообразни готови продукти, невключени другаде" , "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала".

 

Още новини