Начало Новини Актуално Износът е ключов фактор за растеж на икономиката

Износът е ключов фактор за растеж на икономиката

Актуално
Европалата

Проучване на Европалати (Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати), направено сред 70 000 фирми в Европа показва, че основен източник на оптимизъм за 2012 г. са продажбите на стоки на пазари извън страната. Участието на България в инициативата на Европалати се осъществява само от Българската търговско-промишлена палата, която за 13-ти път проучи очакванията на бизнеса за следващата година.

Резултатите от 19-тото по ред проучване в Европа посочват, че икономическите перспективи за продажбите на чужди пазари са ключов фактор за растеж пред европейските страни. Оптимизмът за 2012 г. във възможностите за износ на стоки е значително по-силен спрямо очакванията за продажбите на националните пазари.
В изследването на Европалати се отбелязва, че несигурността в Европа в макроикономически план влияе значително и намалява нивата на оптимизъм в очакванията за бизнес климата през 2012 г.

Резултатите за заетостта показват, че през следващата година повечето фирми в Европа имат намерения да поддържат сегашните нива на заетост. Бизнесът остава доста предпазлив и в очакванията за инвестициите през идната година.

Перспективите в България за 2012 г., оформени са базата на 586 анкетирани фирми, са предимно положителни и попадаме сред първите страни по оптимизъм. Въпреки това предприемачите в България, както повечето европейски мениджъри, остават резервирани спрямо очакванията за увеличение в заетостта и инвестициите през 2012 г.  Оптимистичните перспективи се реализират, но не за всички фирми. Като цяло предприемачите остават предимно оптимисти, разчитайки, че ще осъществяват бизнес намеренията си в една прозрачна среда, в която ще се реализират необходимите промени за подобряване на условията за бизнес.

Още новини