Начало Новини Актуално Измамник от Стара Загора сключвал договори с мобилни оператори с чужди лични данни

Измамник от Стара Загора сключвал договори с мобилни оператори с чужди лични данни

Актуално
Измамник от Стара Загора

Служители на Икономическа полиция - Стара Загора задържаха 30-годишния К.Д., който в продължение на 2 години е използвал чужди лични данни и е сключвал договори с мобилни оператори, без знанието на потърпевшите. До момента установените нанесени щети са за близо 9 000 лв.

Сигналите са постъпили през 2010 г. В периода от август 2008 г. до октомври 2009 г. на името на 31-годишен старозагорец, без негово знание са сключени пет договора за мобилни услуги с два мобилни оператора, с което на тъжителя са нанесени щети в размер на 770 лв. Само за пет дни през октомври 2009 г. на името на 64-годишен мъж са сключени пет договора с два мобилни оператора, като обща нанесената му щета е 1700 лв. Три договора със същите компании за общо 2400 лв. са сключени на имената на 20-годишен старозагорец на 2 и 3 ноември 2009 г. Две седмици по-късно на името на  двама старозагорци на74-и 59 години са сключени пет договора за мобилни услуги с единия от операторите, като общо нанесените на щети са над 3000 лв. Последните два договора са сключени на 15 и 16.01.2010 г. на името на 37-годишен мъж, който в резултат на това е ощетен със 761 лв, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.

Арестуваният е с криминално досие. Многократно е задържан от ОДМВР – Стара Загора, Сливен и  Бургас, РУ Полиция – Разлог и Несебър за различни престъпления – прокарване в обръщение на неистински парични знаци, кражби, телесна повреда, управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, притежание на наркотици, закана спрямо длъжностно лице, използване на чужди регегистрационни табели, хулиганство и 20 пъти – за управление на автомобил без шофьорска книжка. Последно е изтърпял 7-месечна присъда и освободен от Затвора на 07.01.2011 г. Преди влизането му зад решетките, К.Д. е държал магазин за покупко-продажба на мобилни телефони, втора употреба. От клиенти на магазина той се снабдявал с ксерокопия на личните им карти, като ги уверявал, че са необходими за последваща продажба на апаратите им. Така придобитите лични данни използвал при сключването на договорите с мобилните оператори. След това е продавал придобитите чрез тези договори мобилни телефонни апарати в магазини за втора употреба.

По случаите са образувани  пет досъдебни производства. К.Д. е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение за извършени престъпления по чл. 209 от НК. Предстои да бъде изяснявана съпричастността му и към други подобни деяния на територията, обслужвана от ОДМВР – Стара Загора. Работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.

Още новини