Начало Новини Актуално Измамени от лихварите, чакаха пред съдебната зала, за да ги видят с белезници

Измамени от лихварите, чакаха пред съдебната зала, за да ги видят с белезници

Актуално

Постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за трима от задържаните при специализираната полицейска акция "Лихварите" постанови Старозагорският окръжен съд в петък след близо четиричасово заседание. Четиримата бяха доведени в съдебната зала при изключителни мерки за сигурност.

В ареста остана бившият шеф на Следствения арест в Стара Загора и настоящ адвокат Илчо Илев. Срещу него са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на престъпна група; за лихварство и пране на пари. Зад решетките съдът остави още брат му Евгений Илиев, както и ортака им Станко Желязков, пише вестник Старозагорски новини.
Съпругата на Илчо Илев, Станислава, бе пусната под парична гаранция от 3 хиляди лева заради непълнолетното й дете, макар искането на прокуратурата да беше за мярка "домашен арест". Ден по-рано под парична гаранция бяха пуснати и майката на Илев - Бонка Илева, и тъстът му Иван Петров.
Прокурорът поиска най-строгата мярка за тримата задържани с оглед на продължителното време и мащабност на извършеното деяние и реалната опасност да се укрият, да извършат друго престъпление или да бъде оказано давление над свидетели. В личната си защита пред съдебния състав основният обвиняем Илев заяви, че цялата тази история, толкова раздухана от медиите, е по инициатива на прокурора Иван Рогошев и Петко Енчев, с които имал стара вражда.
Държавният обвинител разкри и схемата, по която действала групата. Създадени са две дружества - "Сити груп 1" и "Сити груп 2", които имали множество пълномощници, включително обвиняемите. Те отпускали парични средства на лица, вземали висока лихва и ги обезпечавали по няколко начина - запис на заповед, договор за заем, сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот, като веднага след него сключвали предварителен договор за покупко-продажбата на същия имот.
Установени са над 400 клиенти на задържаните, над 200 вписани ипотеки над имоти - собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки.
С натрупаното имущество от извършваната престъпна дейност групата е учредила ново дружество, собственост на майката на Илев - Бонка, с което са кандидатствали и през октомври 2009 година са получили лиценз от БНБ. По първоначални данни реализираната печалба е за над 3 милиона лева.
Близо 20 жени и мъже, станали жертва на незаконната дейност на "лихварите", чакаха пред съдебната зала, за да ги видят с белезници. С гневни лица, те слушаха адвокатските пледоарии за невинността на Илев и сие, а една от жените не издържа и поиска думата. След края на заседанието някои от измамените изразиха недоволство пред медиите, че съпругата на Илев - Станислава, е пусната под парична гаранция, защото имала непълнолетно дете. "Аз бях бременна в петия месец, когато те ме оставиха на улицата, без нищо", коментира П.М., чието семейство се простило с три апартамента и един магазин на централни старозагорски улици.
Мерките, наложени от Старозагорския окръжен съд, могат да бъдат обжалвани в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.

Още новини