Начало Новини Актуално Изловиха бракониери край Тунджа. 100 кг заловена риба е дарена на Дома на инвалида

Изловиха бракониери край Тунджа. 100 кг заловена риба е дарена на Дома на инвалида

Актуално

Истинска Вартоломеева нощ спретнали на 13 май служители на старозагорското звено на Изпълнителната агенция по "Рибарство и аквакултури", на Регионалната дирекция на горите и Районно управление "Полиция" - Мъглиж. При съвместната акция два екипа заложили капани по течението на Тунджа - от Зимница до Николаево. Ударът е нанесен в 6.30 часа сутринта в момент, в който бракониерите изтеглили мрежите от реката.

Мургавите рибари хвърляли такъмите си от движеща се край брега каруца и спели край тях, за да ги пазят от други роми, пише вестник Старозагорски новини. Един от тях за малко не попаднал под колата на проверяващите, сподели началникът на звеното за риболовен контрол Иван Вълчев. И той, и още трима бракониери са заловени и са им съставени актове за незаконен стопански риболов. Санкциите са от 300 до 600 лева, а от по-сериозни наказания ги спасил само фактът, че в мрежите им се хванала само една едра платика.
Членовете на другата група успели да избягат, като зарязали мрежите си в реката. В тях обаче имало около 100 килограма "марунаш", която се среща в изобилие в Тунджа. Рибата е проверена за годност и е дарена на Дома на инвалида в Стара Загора. Общата дължина на конфискуваните мрежи е 870 метра.
Вълчев сподели за медията ни, че масовите проверки по водоемите и търговските обекти дават резултат, тъй като по време на забранителния за риболов период не са констатирани никакви нарушения в специализираните магазини. За сравнение той посочи, че през другите месеци глобите на собственици и наематели на търговски обекти, особено в Казанлък, са нещо обичайно. Инспекторите вървели заедно със служители от "Икономическа полиция", РИОКОЗ и ДВСК.
Припомняме, че забраната за риболов изтича в края на месеца и от 1 юни започва сезонът на спортния улов. Освен въдичарите, със законни билети хубавото време безспорно ще активизира и бракониерите, които при слука си изкарват по около 200 лева на вечер. Уловът се пласира на черно в търговската мрежа и заведенията. Никак не е случаен фактът, че поради близостта на язовир "Копринка", в Казанлък законните рибарски магазините са повече, отколкото в Стара Загора. Наред с тях има и незаконни, които най-често се помещават в разни гаражи. В тази връзка Иван Вълчев напомня на купувачите, че всеки има право до поиска от търговците декларацията за произхода на рибата, в която е записано от къде е хваната, асортиментът и качеството й. Той обаче не скри, че и с този задължителен документ, който магазинерите нямат право да крият, се вършат злоупотреби. За да узаконят улова си, бракониерите плащали на официално регистрираните търговци по 10 лева за екземпляр от декларацията. Имало случаи, когато между уж закупения шаран или толстолоб например са откривани и други видове и тогава далаверата лъсвала. Глобите били доста солени и се налагали и на двете страни - и на притежателя на декларацията, и на този, които му е предоставил екземпляра.

Още новини