Начало Новини Актуално Изложбата Дарвин сега гостува в Стара Загора

Изложбата Дарвин сега гостува в Стара Загора

Актуално

Известната експозиция Дарвин сега ще бъде открита на 15 януари от 17 часа в Регионалната библиотека Захарий Княжески в Стара Загора. От февруари 2009 г. Британски съвет в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН представи изложбата в Балабановата къща в Стария град в Пловдив, в Музея за история на медицината в гр. Варна, в НДК София в рамките на Салона на изкуствата, и в Националния природонаучен музей в гр. София и Палеонтологичния музей в Асеновград.

Изложбата отразява живота на Чарлз Дарвин, неговата основополагаща теория и идеите му и обяснява как те продължават да влияят на съвременните изследвания в областта на биологията и медицината.
Дарвин сега е изложба, посветена на 200 години от рождението на бележития учен и 150 години от публикуването на неговия Произход на видовете, които дати светът отбеляза през 2009 г.
Изложбата се състои от 16 пана, разположени върху 8 двустранни конструкции, в които са представени различни аспекти от живота и трудовете на Дарвин. Те са посветени на пътуването му на кораба Бийгъл, неговия дневник, теорията му за еволюцията, мненията на съвременниците му за Произхода на видовете, връзката наука – религия и неговата научна кореспонденция и съдържат текстове, фотографии и скици. Изложбата предлага възможност на посетителите да споделят собствените си идеи за Дарвин и еволюцията. Един от най-интересните експонати е еволюционното дърво, на което се окачват мненията на посетителите.
Изложбата е изключително подходящо доказателство, че науката далеч не е нещо скучно, тя може да се превърне в произведение на изкуството, да предизвика интерес у хора от най-различни възрасти и занятия. Особено е подходяща за ученически групи, водени от учител.
Дизайнът на Дарвин сега е изработен от британското Арка Дизайн Студио, а текстовете към него са на Джон Търней, британски журналист и писател, който отразява научни теми. В България панелите са изработени от Принт Визия.
От 18 януари (понеделник) в библиотека Захарий Княжески, фоайе, изложбата е отворена за посещения на ученици (класове).

Още новини