Начало Новини Актуално Изложба показва находки от селище край един от най-старите пътища в Европа

Изложба показва находки от селище край един от най-старите пътища в Европа

Актуално
Йордан Николов

Областният управител на Йордан Николов беше гост на откриването на изложба с археологически находки, открити по трасето на автомагистрала Марица, в Историческия музей в Чирпан. Трасето на АМ Марица ще повтори това на един от най-старите пътища на Европа, обясниха археолозите.

Специален гост на откриването на изложбата Археологическите проучвания преди една магистрала: км 19+900 – 20+400 от АМ Марица беше ректорът на Софийския университет Св. Климент Охридски проф. Иван Илчев, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Ръководители на екипа са Димитър Янков от Регионалния историческия музей в Стара Загора и д-р Румяна Колева от Софийския университет Св. Климент Охридски. Изложбата показва резултата от дългогодишно проучване на средновековно селище от 9 - 13 век, започнало през късната есен на 1997 г. и приключило с прекъсвания в края на юли 2011 г. Животът в селището е започнал през късния неолит, като най-интензивен е бил през Средновековието, открити са дори предмети на византийски лукс, каза д-р Колева, която благодари за подкрепата на ръководството на Софийския университет.

Открити са и находки от тракийската, раннохристиянската и римската епоха. Обектът се намира между селата Зетьово и Златна ливада в  местността Бялата вода. Археолозите са открили, че автомагистралата всъщност повтаря старото трасе на римския път Филипопол - Адрианопол - Константинопол. Те ще продължат да наблюдават работата по строителството на магистралата.

В изложбата са включени и 17 табла със снимки от работата на обекта. За посетители изложбата ще бъде отворена от 6 септември. Археологическото проучване на обект с. Златна Ливада от АМ Марица е възложено от Агенция Пътна инфраструктура и е финансирано от българската държава.

Още новини