Начало Новини Актуално Изложба на Регионален исторически музей - Варна, посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град

Изложба на Регионален исторически музей - Варна, посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град

Актуално

На 18 май (вторник) 2021 г. от 17:30 ч. на IV експозиционно ниво в РИМ - Стара Загора ще се открие гостуваща изложба Варна - царицата на Черно море. Изложбата е на Етнографски музей - Варна при РИМ - Варна и е посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град през 1921 г. Чрез текстове, снимки и оригинални експонати (бански костюми и плажни принадлежности, модни аксесоари и рокли за морето) посетителите могат да се запознаят с развитието на Варна като модерен европейски и курортен град през първата половина на ХХ в.

С построяването на Централните морски бани през 1926 г. и на Северните през 1929 г., с изграждането на нови хотели и здравни домове с всички удобства и в близост до морето, ресторанти с европейска кухня, Варна започва да привлича много летовници, както от вътрешността на страната, така и от чужбина - чехи, поляци, немци, румънци. Притокът на туристи очертава необходимостта от облагородяване на близките околности, манастира Св. Константин, Аладжа манастир, Карантината, Евксиноград, Узун кум (днес Златни пясъци) - любими места за разходки на варненци. Варненската община се грижи и за развлеченията и приятното прекарване на времето на гостите на града и местните жители. Летните музикални тържества, които се организират за първи път от 23 юли до 1 август 1926 г. (днес ММФ Варненско лято), изложбите на художници маринисти, Международната мострена изложба, Селско-стопанският и културен събор, уреждани през 30-те години на ХХ в., конкурсите за стихове и разкази, посветени на морето, утвърждават Варна като курортен град, красавицата на Черно море и лятна столица на България.

След откриването на изложбата ще бъдат връчени свидетелства на дарителите на РИМ - Стара Загора за 2019 и 2020 г.

Още новини