Начало Новини Актуално Изложба на лишени от свобода представя галерия ВИК в Стара Загора

Изложба на лишени от свобода представя галерия ВИК в Стара Загора

Актуално

Национално движение "Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода" и Представителството му в Стара Загора откриват на 1 септември 2011 г. от 13.30 часа в галерия ВИК изложба на рисунки и пластики на лишените от свобода от цялата страна, съобщи за медията ни отец Йордан Карагеоргиев, инициатор и главен организатор на събитието.

"Идеята е повече граждани да видят произведенията на изкуството на тези хора, в които прозира невидимото, онова, което става в душите и сърцата на лишените от свобода - каза отец Йордан. - Ще се окаже, че болшинството от онези, които не познават живота зад решетките, ще бъдат учудени от вълненията на затворниците, които също търсят щастие, радост и диалог с външния свят."
Отец Йордан е капелан в Старозагорския затвор и управител на Старозагорското представителство на движението. Другите "доброволци" в мисията са арх. Ваня Тончева, Николина Горова - секретар на Община Стара Загора, и бизнесменът Младен Стоянов. Основната му цел е да подпомага не само лишените от свобода, но преди всичко техните семейства, които са дори по-потърпевши, пише вестник Старозагорски новини.
Движението е регистрирано в началото на 2011 г. С негово съдействие се възстанови параклисът "Св. Йоан Рилски -Чудотворец" в затворническото общежитие на с. Черна гора. Подпомогнати са няколко лишени от свобода със средства за лекарства, очила и др. Идеята е тепърва да се привличат хора за подпомагане най-вече на семействата на лишените.
На официалното откриване на изложбата в галерия ВИК - Стара Загора, са поканени областният управител Йордан Николов, кметът проф.Светлин Танчев, началникът на Затвора - комисар Иван Карушков, и организационните партньори от ДРОПЛС. Гражданите и гостите на община Стара Загора могат да видят творбите на лишените от свобода от 1 до 6 септември т.г.

Още новини