Начало Новини Съобщения Изложба Археология по време на пандемия в Регионален исторически музей - Стара Загора

Изложба Археология по време на пандемия в Регионален исторически музей - Стара Загора

Съобщения

На 17 септември (петък) 2021 г. в малка изложбена зала на Регионален исторически музей - Стара Загора ще бъде подредена изложбата Археология по време на пандемия, 2020-2021 г.

Разпространението на COVID-19 предизвика огромни проблеми в световен и национален мащаб. Появата му наруши нормалния начин на живот. Наложи се да се търсят алтернативни решения в много сфери - професионални и лични. Да бъдат подготвени модели, по които да се работи в новите условия. Да се търсят подходи за решаването на редица задачи, които в нормална ситуация изглеждат обичайни и рутинни.

През 2020-2021 г. РИМ-Стара Загора продължи своята работа по проучването на терени в рамките на Археологическия резерват Августа Траяна-Верея-Стара Загора и на обекти на територията на област Стара Загора. В работата бе намерен оптималният вариант, така че проучването да бъде приключено в срок, както и да се запази здравето на екипа и работниците. Резултатите от изследването и откритите материали хвърлиха нова светлина за някои аспекти от живота на хората от миналите исторически периоди и обогатиха фондовете на РИМ-Стара Загора.

OБЕКТИ:

1.Физкултурен салон в двора на II-ро основно училище П. Р. Славейков 2020-2021 г.

2. Археологически наблюдения по трасето на съществуваща въздушна линия (ВЛ) Тунджа в участъка от стълб No. 14 до стълб No. 88 - 2020 г.

3. Aрхеологически проучвания на средновековно селище и некропол на територията на завод Арсенал АД край гр. Мъглиж - 2020 г.

4. Археологическо проучване на многослоен обект и средновековен некропол на ул. Ген. Гурко № 94 в АР Августа Траяна - Верея - Стара Загора - 2020 г.

5. Археологическо проучване на многослоен обект и некропол на ул. Св. Отец Паисий №100 в АР Августа Траяна - Верея - Стара Загора - 2020 г.

 

Още новини